8 proceduri de fizioterapie utile în recuperarea medicală

In Stiri din sanatate de ultima ora
image001

Fizioterapia include o gamă variată de proceduri de tratament, în funcție de problemele pe care le experimentează pacientul, și folosește diferiți factori fizici naturali și artificiali pentru a îmbunătăți circulația sângelui în zona afectată și pentru a-i reda funcționalitatea.

În continuare, poți afla care sunt cele mai frecvent utilizate proceduri de fizioterapie în procesul de recuperare medicală.

1.   Terapia manuală

Terapia manuală include o serie de tehnici utilizate de către fizioterapeuți pentru a manipula și mobiliza articulațiile afectate cu ajutorul masajului efectuat manual.

Terapia manuală urmărește ameliorarea extensibilității țesuturilor, creșterea razei de mișcare a articulației respective, mobilizarea țesuturilor moi, relaxarea musculaturii, modularea durerii locale, reducerea inflamației la nivelul țesuturilor moi.

Sesiunile de terapie presupun mobilizarea articulațiilor în anumite direcții pentru recăpătarea mobilității active și pasive. Terapia manuală este realizată, întotdeauna, de un specialist fizioterapeut; aparatele de fizioterapie, extrem de eficiente, sunt rezervate altor tipuri de proceduri [1].

2.   Hidroterapia

Hidroterapia presupune efectuarea de exerciții fizice într-o piscină relativ puțin adâncă, la o temperatură de 33 – 36 grade Celsius. Apa caldă ajută la relaxarea musculaturii și diminuează durerile articulare. În plus, apa preia o parte din greutatea corpului, ceea ce permite mobilizarea articulațiilor în condiții de stres minim. Mai mult decât atât, rezistența specifică a apei contribuie la tonifierea musculaturii [2].

Citeste si aceasta stire:  Gripa aviară face ravagii în Cehia

3.   Terapia cu ultrasunete

Ultrasunetele nu sunt folosite exclusiv în scop de diagnostic, căci efectele lor termice și non-termice pot avea beneficii terapeutice.

Cu ajutorul ultrasunetelor, fizioterapeuții pot folosi beneficiile căldurii asupra țesuturilor moi, îmbunătățind circulația sangvină și încurajând vindecarea.

Cavitația este o altă tehnică ce folosește ultrasunetele pentru a determina contracția și expansiunea rapide a moleculelor de gaz din zona afectată, ceea ce pare să accelereze vindecarea [3].

Cu ajutorul ultrasunetelor se tratează eficient sindromul de tunel carpian, durerile de umăr, tendinitele sau rănile ligamentare, dar pacienții cu boală tromboembolică, pacemaker cardiac sau tulburări senzoriale au contraindicații pentru acest tip de terapie [4].

4.   Tracțiunile

Tracțiunile constituie o tehnică manuală de stretching la nivelul coloanei vertebrale, care are ca scop eliminarea presiunilor și realinierea discurilor intervertebrale. Se folosesc frecvent în cazul herniilor de disc, a sciaticii și a altor probleme la coloană.

Eficiența tracțiunilor în ameliorarea durerilor este discutabilă, dar mulți terapeuți le folosesc ca și modalitate suplimentară de intervenție [3].

5.   Stimularea nervoasă electrică transcutanată

TENS este o tehnică ce utilizează un dispozitiv alimentat pe bază de baterii pentru a transmite un curent de intensitate redusă către mușchi, prin intermediul unor electrozi plasați pe piele. Dispozitivele TENS sunt eficiente în ameliorarea temporară a durerii pe zona afectată, motiv pentru care sunt folosite pe scară largă în fizioterapie [5].

Citeste si aceasta stire:  China a depășit anul acesta numărul de cazuri de Covid din 2021

6.   Terapia magnetică

Terapia magnetică se bazează pe efectele complexe ale magnetodiafluxului asupra schimburilor de substanțe între celule, asupra sistemului endocrin si a sistemului nervos vegetativ. Ea este utilizată cu succes pentru accelerarea proceselor de cicatrizare, a calusării fracturilor și pentru vindecarea mai rapidă a necrozelor și rănilor.

Terapia magnetică este contraindicată în cazul persoanelor cu pacemaker cardiac, tumori maligne, insuficiență hepatică sau renală, TBC sau în perioada sarcinii [2].

7.   Benzile kinesiologice

Benzile kinesiologice se folosesc frecvent și cu efecte foarte bune la persoanele cu leziuni ale sistemelor muscular și osos consecutive accidentărilor sportive sau la pacienții cu probleme de natură inflamatorie.

Benzile acționează 24 ore pe zi, ceea ce nu e egalat de nici un alt dispozitiv de kinetoterapie. Ele oferă susținere pentru musculatură, mulțumită feedback-ului tactil pe care îl generează, stimulează drenarea sistemului limfatic, ameliorează spasmele musculare și accelerează recuperarea consecutiv contuziilor [3].

8.   Aplicațiile calde și reci

Compresele cu gel termic sunt foarte utile pentru acest tip de aplicații. Terapia locală prin căldură determină vasodilatație și relaxare musculară, îmbunătățește circulația locală și crește elasticitatea.

Citeste si aceasta stire:  China a scăpat un alt experiment bacteriologic de sub control: peste 3.000 de victime

Crioterapia este foarte eficientă în primele 24 – 72 ore după un traumatism, utilizată prin aplicații locale de câte 15 minute pe oră. Ea determină reducerea tumefacției locale și anestezia rapidă a zonei prin ameliorarea inflamației [1].

Fizioterapia include și alte tehnici utile, specialiștii preferând de cele mai multe ori să îmbine mai multe dintre ele pentru atingerea cât mai rapidă a vindecării. Recuperarea medicală nu e rezervată exclusiv sportivilor, ci e o metodă eficientă de a-ți păstra mobilitatea și independența pentru tot restul vieții, de aceea e important să apelezi la ajutorul ei de la primele semne că ceva începe să scârțâie.

Bibliografie:

  1. https://www.nhs.uk/conditions/physiotherapy/how-it-works/ afișat la 6.05.2022
  2. https://www.healthdirect.gov.au/physiotherapy afișat la 6.05.2022
  3. https://gracevillephysio.com.au/different-types-of-physiotherapy/ afișat la 6.05.2022
  4. https://www.vitality-physio.co.uk/services/physiotherapy/ afișat la 6.05.2022
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1978471/ afișat la 6.05.2022

You may also read!

Marcel Ciolacu in SUA

In vizita peste Ocean, accentul cade pe cooperarea economica si militara, precizeaza Palatul Victoria. Premierul  discuta cu partenerii americani despre

Read More...

Noi minciuni din timpul vaccinarii – firma Pfizer data in judecata de procuratura din Texas

Compania Pfizer a fost data in judecata de Procurorul-General al Statului Texas, Ken Paxton. Acesta acuza firma Pfizer ca

Read More...

Perchezitii acasa si la biroul fugarului Chereches, primarul orasului Baia Mare

Politistii Serviciului de Investigatii Criminale Maramurea au efectuat cinci percheziții domiciliare, în municipiul Baia Mare, in dosarul lui Catalin

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora