Avea 89 de ani si a fost rapus de pneumonie. John Le Carre este considerat cel mai bun scriitor de romane de spionaj din toate timpurile.
„Un spion care stia prea multe” (Tinker Tailor Soldier Spy), „Spionul care venea din frig” (The Spy Who Came In From the Cold), „Un spion desavarsit” (A Perfect Spy) sunt doar cateva dintre romanele sale de succes, care au fost ecranizate si au devenit filme de succes.
John le Carre, pe numele real David Cornwell, a fost el insusi spion, timp de 5 ani, lucrand in cadrul serviciilor secrete britanice.
„Un gigant al literaturii engleze”
Le Carre a murit la resedinta sa din Cornwall, dupa o scurta lupta cu pneumonia. Agentul sau, Jonny Geller, a anuntat moartea scriitorului, pe care l-a numit „un gigant incontestabil al literaturii engleze.”
Fost spion la serviciile de informatii externe, MI6, in plin Razboi Rece, le Carre a scris 25 de carti, iar cariera lui literara s-a intins de-alungul a 6 decenii. Le Carre a scris despre tradare, inselare si duplicitate in lucrari de fictiuni traduse in toata lumea, avandu-l ca protagonist pe George Smiley, cel mai faimos spion din literatura. Atmosfera din timpului Razboiului Rece a fost redata intr-un stil genial de Le Carre, care avusese contact direct cu lumea spionajului Est-Vest, cat a lucrat la ambasada britanica din Bonn.
„Pe vremuri, toata lumea spunea ca sunt un spion transformat in scriitor. Nici vorba de asa ceva. Sunt un scriitor care, in tinerete, a petrecut cativa ani, nu foarte competenti, dar bineveniti, in serviciile secrete britanice” – asa ii placea lui Le Carre sa se descrie.
Monica