Agentia Federala a Medicamentelor a dat unda verde pentru administrarea vaccinului anti-COVID pus la punct de compania farmaceutica americana Johnson&Johnson. Uniunea Europeana ar urma sa-l autorizeze pe 11 martie.
Vaccinul J&J se administreaza intr-o singura doza, este vaccin cu adenovirus, nu cu ARN messager, ca Pfizer si Moderna, si poate fi pastrat timp de trei luni in frigider, deci e mai simplu de manipulat. Pfizer si Moderna trebuie transportate la minus 75 de grade.
Vaccinul Johnson&Johnson a fost testat pe 44.000 de oameni, iar concluzia este ca are o eficienta de 66-72 la suta in prevenirea cazurilor moderate spre severe. Fiind testat in perioada in care deja circulau variantele sud-africana si braziliana, se stiu mai multe despre cat e de eficient cand e vorba despre aceste tulpini. Astfel, in privinta variantei sud-africane, este eficient in proportie de 64 la suta, la variantele din Statele Unite, procentul creste la 72. In Brazilia, testele au aratat ca are o eficienta de 66 la suta. Efectul maxim se obtine la 28 de zile de la inoculare.
Compania Johnson&Johnson va produce un miliard de doze anul acesta. Uniunea Europeana a angajat deja 300 de milioane dintre ele. Insa Agentia Europeana a Medicamentului urmeaza sa anunte pe 11 martie autorizarea de urgenta pentru punerea pe piata a serului anti-COVID de la Johnson&Johnson. Deocamdata, in Uniunea Europeana sunt 3 vaccinuri autorizate: Pfizer, Moderna si Oxford/AstraZeneca. Ungaria e singura tara UE care a autorizat si vaccinurile facute de Rusia si de China.
Monica