Rezumat:
Alimentele organice sunt benefice, în primul rând pentru mediul înconjurător și în al doilea rând pentru sănătatea noastră. Este vorba despre alimente care conțin mai puține chimicale și ingrediente artificiale.
Ce sunt alimentele organice
Termenul de organic se referă la modul în care sunt realizate alimentele (procesate, dar nu numai). Practicile care se folosesc pentru realizarea acestor alimente nu trebuie să includă pesticide, radiații, organisme modificate genetic, iar acest lucru se referă la fructe, legume și chiar la produsele animale (acestea nu trebuie să fie hrănite cu hormoni și antibiotice). Este așadar vorba despre practici menite să protejeze mediul înconjurător.
Este important să știm că în ceea ce privește pesticidele, alimentele organice nu înseamnă că sunt lipsite de pesticide, înseamnă că fermierii pot folosi fertilizatori naturali, sau derivate din ingrediente naturale.
Cum ne putem da seama că alimentele sunt organice
Singura modalitate prin care putem să ne dăm seama dacă un produs alimentar este organic sau nu este să citim eticheta. Există produse care au aplicate etichete pe care scrie că sunt 100% organice, iar acest lucru înseamnă cu adevărat că acele produse sunt sigure pentru sănătatea noastră. Dacă pe etichetă scrie că produsul este realizat cu ingrediente organice, înseamnă că produsul are cel puțin 70-75% ingrediente organice.
De asemenea, trebuie știut că produsele care nu sunt cultivate tradițional sunt recoltate înainte de a ajunge la maturitate și tocmai de aceea pierd o parte dintre vitamine și minerale. Acest lucru nu înseamnă neapărat că aceste alimente nu sunt sănătoase, dar în mod cert ele conțin mai puțin nutrienți. Trebuie spus și faptul că fructele și legumele trebuie consumate proaspete, indiferent de unde le cumpărăm, fiindcă ele își pierd nutrienții dacă sunt consumate la ceva timp după ce le achiziționăm.
De ce sunt recomandate alimentele organice
Iată câteva motive pentru care este recomandat să consumi alimente organice:
- Ajută la păstrarea sănătății;
- Protejează natura;
- Sunt alimente care au mai mulți nutrienți: vitamine, minerale, enzime, micronutrienți;
- Gustul acestor alimente este mai bun: motivul este acela să solul este bine echilibrat și sănătos, iar acest lucru permite plantelor să crească mai sănătoase și mai puternice;
- Nu conțin organisme modificate genetic: produsele modificate genetic pot avea reacții foarte grave asupra sănătății. Alimentele care sunt certificate organic nu pot fi modificate genetic, așadar sunt sigure pentru sănătate;
- Nu conțin hormoni, antibiotice sau alte substanțe în produsele de origine animală. Alegerea unor produse organice de origine animală este recomandată mai ales în cazul copiilor, a femeilor însărcinate și a mamelor care alăptează;
- Se conservă mai bine mediul înconjurător (ecosistemele).
Exemple de alimente organice
- spanac;
- mazare verde;
- fasole verde;
- ceapă verde;
- dovlecei;
- mere;
- pere;
- căpșuni;
- mure;
- râu;
- porumb;
- lapte;
- brânză;
- iaurt;
- ouă;
Citește întotdeauna eticheta produselor pentru a ști ce fel de alimente cumperi. Chiar și ceaiurile pot fi organice, de exemplu ceaiurile organice Yogi Tea.
În concluzie, este important să consumăm fructele și legumele proaspete, indiferent dacă sunt organice sau sunt obținute din culturi intensive. Ajută foarte mult dacă păstrăm legumele și fructele în frigidere care au sertare speciale pentru păstrarea fructelor și legumelor. Se pot depozita și în spații umbrite, răcoroase și aerisite.