Rezumat:
Zara se pregateste sa isi puna amprenta asupra industriei hainelor second-hand. Brand-ul spaniol va incepe curand sa ofere servicii de reparare, revanzare si donatii ale hainelor in Marea Britanie.
Cand se va implementa aceasta schimbare in magazinele Zara?
Incepand cu data de 3 noiembrie, clientii vor putea sa repare haine cumparate anterior din magazinul Zara, avand optiunea sa ceara modificari cum ar fi: efectuarea de cusaturi, inlocuirea nasturilor sau rezolvarea oricaror altor defectiuni. De asemenea magazinul vine cu o noua imitativa, care permite clientilor din Anglia sa vanda hainele cumparate din Zara pe care nu le mai poarta, dar si sa cumpere haine second-hand. Conducatorii companiei afirma ca acest lucru se va realiza prin intermediul unei noi platforme prin care de asemenea au si scopul de a strange donatii in materie de articole vestimentare.
Ce i-a determinat pe conducatorii companiei sa apeleze la o astfel de abordare?
Detinuta de Inditex SA, recunoscut ca unul dintre cei mai mari retaileri mondiali de imbracaminte, Zara implementeaza o serie de schimbari care au scopul de a contribui la cresterea sustenabilitatii companiei, aceasta fiind cunoscuta pentru metoda da fast-fashion. In ultimii ani, au existat constatari ingrijoratoare, iar presiune asupra detinatorilor brand-urilor de haine a crescut considerabil, industria textila fiind considerata responsabila pentru mai mult de 10% din emisiile de carbon.
In mai mult de 200 de tari, produsele Zara sunt unele dintre cele mai populare articole vestimentare puse in spre revanzare. Hainele second-hand, gentile, dar si perechile de incaltaminte se regasesc pe unele dintre cele mai accesate site-uri de vanzari la nivel mondial printre care si ”Depop”, ”Vestiaire” sau ”Re-Fashion”.
Care sunt pasii prin care clientii interesati vor putea sa isi vanda produsele, conform celor relatate de specialistii ponturifierbinti.com?
Viitoarea platforma de resale urmeaza sa fie organizata in functie de categoriile produselor. Fiecare anunt va include imagini pe care vanzatorul va trebui sa le incarce pe site, in timp ce informatiile despre produs vor fi adaugate de angajatii companiei.
Specialistii ponturifierbinti.com va informeaza prin ce modalitati pot fi donate articolele vestimentare
Exista mai multe optiuni cand vine vorba de donatii. Acest proces se poate realiza prin serviciul de colectare la domiciliu, urmand ca articolele vestimentare sa fie trimise catre Crucea Rosie, care le va reutiliza sau recicla.
Tot anul acesta, Zara a mai avut o incercare de a incepe o astfel de miscare, atunci cand a inceput sa taxeze clientii din Marea Britanie pentru returnarile online, incercand sa ii influenteze pe acestia sa mearga intr-una dintre cele 60 de reprezentante din tara, unde puteau sa realizeze operatiunea de returnare gratuit.
Zara este singurul magazin care ia masuri cand vine vorba de sustenabilitate?
Zara nu este singura companie care se implica incearca sa promoveze sustenabilitatea. Lantul Britanic de magazine Selfridges & Co planuieste ca 45% din tranzactii sa vina din revanzare, inchiriere si reparare, pana in anul 2030. La polul opus, cel mai mare magazin chinezesc de fast-fashion, Shein, arata ca din nefericire clientii obisnuiesc sa prioritizeze pretul scazut in detrimentul reducerii emisiilor de carbon.