De multe ori avem stari inexplicabile de oboseala; uneori chiar dormim in exces si … degeaba, oboseala nu dispare.
Starile de oboseala nu sunt cauzate neaparat de lipsa somnului. E importanta calitatea somnului, dar mai sunt si alti factori de luat in calcul atunci cand ne confruntam cu oboseala.
Somn insuficient
Daca nu dormim suficient, efectele se resimt asupra intregului organism. Lipsa somnului duce la oboseala, iar starea de epuizare isi lasa amprenta. Incercati sa dormiti sapte-opt ore pe noapte. E bine sa mergeti la culcare cam la aceeasi ora in fiecare seara si sa va treziti la aceeasi ora. De asemenea, e important patul, mai exact salteaua. Aceasta trebuie sa fie confortabila, iar camera sa fie intunecata si racoroasa. Nu dormiti cu televizorul pornit; nici cu telefonul mobil.
„Combustibil” insuficient
Ceea ce mancam – sau nu mancam – ne influenteaza somnul. Daca nu mancam suficient sau daca ne hranim cu alimente care nu sunt nutritive, putem fi obositi. Alimentele care cresc brusc glicemia nu ne ajuta. Imediat ce nivelul de zahar din sange scade, ne simtim foarte obositi. Dieta trebuie sa fie echilibrata, cu fructe, legume, cereale integrale si proteine. Evitati sau limitati mancarea de tip fast food sau alimentele cu mult zahar sau grasimi.
ANEMIA
Anemia provocata de o deficienta de fier e o cauza comuna a starilor de oboseala in randul femeilor. Femeile gravide sau cele cu ciclu menstrual abundent se anemiaza, iar lipsa fierului e una dintre principalele stari de epuizare. Daca suferiti de anemie, nivelul de fier se poate regla prin alimentatie. Alimentele cu cea mare concentratie de fier sunt carnea, tofu, cartofii, broccoli, nucile, cereale imbogatite cu fier si orezul brun. Mergeti la medic, iar acesta v-ar putea recomanda suplimente cu fier.
Monica