Creştini din întreaga lume au participat duminică la slujba Paştelui catolic de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, considerată cel mai sfânt loc al creştinismului, relatează dpa.
Tradiţionala slujbă de Paşte de duminică dimineaţă a fost oficiată de Pierbattista Pizzaballa, Patriarhul Latin al Ierusalimului.
Ceremoniile organizate la locul unde, conform credinţei creştine, Isus a murit şi apoi a înviat, au fost umbrite de ciocniri între
palestinieni şi forţele de securitate israeliene pe şi lângă Esplanada Moscheilor din Ierusalim, un loc sfânt atât pentru musulmani cât şi pentru evrei.
Pentru prima dată în trei ani, turiştii şi pelerinii au putut intra în această zonă pentru a participa la slujba de Paşte, după ce Israelul şi-a închis graniţele pentru turişti din cauza pandemiei de coronavirus.
Ministerul israelian al Turismului a anunţat că se aşteaptă la sosirea a 30.000 de turişti străini numai în această săptămână, în condiţiile în care se sărbătoreşte şi Paştele evreiesc, în timp ce musulmanii marchează luna sfântă a Ramadanului.
În omilia sa de Paşte, Pizzaballa le-a amintit credincioşilor de “toate situaţiile de moarte care ne înconjoară”.
“Să ne gândim la condiţiile groaznice în care mulţi oameni din întreaga lume se află astăzi, fie în Ţara Sfântă, fie în Ucraina, în Yemen, în unele ţări din Africa şi Asia”, a mai spus el.
El i-a amintit, de asemenea, pe cei care au murit în timpul pandemiei de coronavirus.
Învierea înseamnă “anunţul unei noi bucurii” care “trebuie să ajungă astăzi la toată lumea, peste tot în lume, în fiecare colţ al pământului”, a mai spus arhiepiscopul.
“Să nu permitem morţii să ne sperie”, a mai spus Pizzaballa.
Minoritatea creştină reprezintă doar 2% din populaţia de 9,4 milioane de locuitori a Israelului.