Chiar si pacientii tineri, fara alte probleme de sanatate, care fac forme usoare, pot ramane cu sechele pe termen lung – afirma cercetatorii de la Universitatea Oxford.
Studiul s-a axat pe un grup de pacienti, media de varsta: 44 de ani, care nu sufereau de diabet, hipertensiune arteriala sau boli de inima. Ei au facut forme usoare sau medii. In proportie de 82 la suta, nu au avut nevoie de spitalizare. Cu toate acestea, 98 la suta dintre ei inca avea probleme la 140 de zile de la debutul simptomelor. Cea mai frecventa dintre aceste probleme este starea de oboseala. 92 la suta dintre pacienti au dezvoltat afectiuni cardiace sau pulmonare, 88 la suta au si acum dureri musculare, 87 de procente au scurte episoade de sufocare, 83 la suta au ramas cu dureri de cap, iar 73 la suta prezinta tulburari gastro-intestinale.
De asemenea, la mai mult de jumatate dintre pacienti s-a constatat afectarea serioasa a unui organ. La RMN s-a vazut a 33 la suta dintre fostii bolnavi au sechele pulmonare, 32 la suta au pancreasul afectat, 17 la suta rinichii si 10 la suta, ficatul. Cercetatorii britanici afirma ca e nevoie de monitorizarea functiei organelor pe termen lung, chiar si in cazul pacientilor cu risc scazut.
Vaccinul anti-gripal, posibila protectie ?
Un studiu olandez arata ca este posibil ca vaccinul anti-gripal sa provoace in organism o reactie de protectie impotriva COVID -19. Conform studiului, lucratorii din spitale care iarna trecuta s-au imunizat anti-gripal s-au imbolnavit intr-o mai mica proportie de COVID. Mai exact, numarul celor vaccinati anti-gripal a fost cu 39 la suta mai mic comparativ cu angajatii din spitale care nu s-au imunizat impotriva gripei.
Norvegienii au descoperit o noua tulpina
In Norvegia a fost identificata o mutatie a coronavirusului. Potrivit specialistilor norvegieni, aceasta varianta, care circula in provincia Trondheim, este diferita fata de toate celelalte depistate in lume.
Monica