Rezumat:
Un compactor reprezintă acel utilaj folosit în construcții pentru comprimarea solului și se poate găsi sub mai multe forme în funcție de nevoi și de portabilitate:
- Mai compactor care are între 65 și 80 de kg;
- Placă compactoare unidirecțională care are o greutate cuprinsă între 70 și 150 de kg;
- Placă compactoare reversibilă care are între 120 și 700 de kg;
- Cilindru cu proțap care poate ajunge până la 1000 de kg;
- Cilindru vibrator sau cilindru tandem cu o greutate cuprinsă între 1000 și 1500 de kg.
Un mai compactor este o variantă perfectă în cazul în care desfășori activități de îndreptare a solului, în principal, fiind un utilaj care poate fi utilizat cu ușurință.
Ce este un mai compactor?
Un mai compactor reprezintă cel mai ușor și accesibil utilaj destinat activităților de asfaltare și betonare, având ca scop tasarea șanțului și a pământului, astfel încât finisajele să fie drepte.
Utilajul în sine are o greutate cuprinsă între 65 și 80 de kg și prezintă o construcție robustă, ceea ce îl face un instrument favorit pentru lucrările de asfaltare, fie că vorbim despre o autostradă, fie că este necesară refacerea unor străzi din oraș. Design-ul de dimensiuni mici reprezintă un avantaj atunci când traficul auto nu poate fi oprit integral în zona în care se realizează lucrarea de asfaltare.
Este important să îți alegi un produs de tip mai compactor care să urmărească 3 criterii principale:
- Nivelul de confort în timpul utilizării;
- Puterea de impact pentru îndeplinirea optimă a lucrării (puterea motorului, turația nominală etc);
- Bugetul stabilit pentru achiziționare.
Cum se folosește un mai compactor?
Înțelegerea comenzilor pentru diferite funcții
În funcție de tipul de mai compactor pe care l-ai ales pentru finalizarea unei lucrări de compactare a solului, trebuie să acorzi atenție asupra funcțiilor comenzilor înscrise pe utilaj. Acesta poate avea mai multe butoane care reprezintă anumite acțiuni pe care le poate întreprinde în timpul și după finalizarea lucrării, cum ar fi:
- Maneta de accelerație;
- Butonul de oprire a motorului;
- Robinetul de oprire a combustibilului;
- Supapă de drenare;
- Pre-filtrul;
- Mânerul de oprire a starterului de la motor;
- Rezervorul pentru combustibil;
- Filtrul de aer al motorului;
- Burduf;
- Mâner;
- Mâner-amortizor;
De obicei, comenzile și componentele unui mai compactor sunt menționate în cadrul instrucțiunilor de utilizare care se regăsesc odată cu produsul achiziționat.
Pornirea utilajului de compactare
Pentru pornirea maiului de compactare este necesară urmărirea unor pași principali:
- Verificarea nivelul de ulei de motor și a combustibilului astfel încât utilajul să funcționeze în condiții optime;
- Acționarea manetei de accelerație în mod rapid și repetat, într-un sens unic, din poziția oprit a mânerului, în poziția pornit;
În cazul în care pornești utilajul într-un mod lent, fără să respecți pasul doi, este posibil să te confrunți cu defecțiune la nivelul resortului ambreiajului sau a maiului integral.
Oprirea maiului compactor
Pot exista două tipuri de oprire a utilajului de compactare:
- Normală – mișcarea rapidă a manetei de accelerație din poziția pornit în poziția oprit și rularea motorului pentru un interval de timp la viteză scăzută;
- Urgență – mutarea bruscă a manetei de accelerație în poziția oprit și rotirea întrerupătorului de pornire/oprire a motorului în poziția stop.
Un mai compactor nu este greu de utilizat, dar este necesar să înțelegi de funcționare a comenzilor și funcțiilor pe care le are. Este recomandat să parcurgi manualul de instrucțiuni al produsului achiziționat, de fiecare dată. Totodată, este important să îți iei măsurile de precauție fizice (cască, mănuși etc.) pentru a preveni eventualele accidente.