BQ.1 si BQ.1.1, noile derivate ale subvariantei Omicron BA.5, castiga teren in SUA. Virusul SARS-Cov-2, care a declansat pandemia COVID-19, continua sa produca mutatii.
BQ.1 si BQ.1.1 sunt printre cele peste 300 de subvariante ale Omicron, aflate in circulatie la nivel global. 95 la suta dintre ele derivă direct din BA.5, afirma Oganizatia Mondiala a Sanatatii.
La inceputul lunii iulie, BA.5 era subvarianta dominanta a coronavirusului care circula in SUA, dar in octombrie, locul acesteia e luat tot mai mult de BQ.1 si BQ.1.1. Ambele contin mutatii genetice pe care sistemul imunitar le recunoaste si le neutralizeaza cu greu. De aceea, pot infecta inclusiv persoane cu imunitate dobandita in urma vaccinarii sau trecerii prin boala.
Dar potrivit unor studii din Franta, aceste variante nu par sa provoace imbolnaviri mai grave. “Nu s-a constatat cresterea numarului de spitalizari sau decese” – anunta dr.Eric Topol, expert in genomica la un institut californian de prestigiu.
Pfizer/BioNTech afirma ca vaccinul sau bivalent creste nivelul anticorpilor in cazul adultilor mai in varsta, deci ar putea fi eficace impotriva noilor variante. Serul bivalent lansat recent de Pfizer/BioNtech ar avea rezultate bune in cazul virusului original si in cazul variantelor BA.5 si BA.4. Asa sustin producatorii.
Deocamdata, atat in SUA, cat si in Europa, numarul celor vaccinati cu serul bivalent e foarte mic. Se constata o apatie in randul populatiei in privinta vaccinarii, unul dintre motive fiind ca persoane vaccinate chiar de trei ori au facut deja COVID cateva ori.
Monica