Ce trebuie sa stii despre varicela si complicatiile ce pot sa apara

In Stiri din sanatate de ultima ora
image001

Varicela este o infectie virala grava, extrem de contagioasa, de regula manifestata in perioada copilariei. Si adultii pot fi afectati de virusul varicelo-zosterian, cel care cauzeaza varicela. Chiar si dupa vindecare virusul ramane in organism in stare latenta si se poate reactiva dupa un timp, ceea ce determina zona zoster. Metoda cea mai buna de prevenire a varicelei ramane vaccinarea copiilor.

Varicela se poate raspandi cu rapiditate in comunitati, motiv pentru care izolarea este varianta optima de limitare a raspandirii bolii contagioase. Iti spunem in continuare tot ce trebuie sa stii despre varicela pentru a intelege boala si a putea reactiona in consecinta cand un membru al familiei se infecteaza cu virusul varicelo-zosterian.

Ce este varicela?

Varicela sau varsatul de vant este o boala obisnuita a copilariei, cauzata de virusul varicelo-zosterian. La suprafata pielii apare o eruptie cutanata, insotita de mancarime. Veziculele de mici dimensiuni, pline cu lichid sunt extrem de contagioase, de aceea este recomandata izolarea celui afectat de restul membrilor casei. Persoana infectata cu varicela este contagioasa cu 1 – 2 zile inainte de debutul semnelor specifice pe piele, de aceea infectia se poate raspandi atat de usor.

Citeste si aceasta stire:  48 de sud-coreeni au murit dupa vaccinul antigripal

Imunizarea prin vaccin in doze recomandate, conform schemei nationale de vaccinare este singura forma de protectie si de prevenire a complicatiilor ce pot sa apara in varicela. (1)

Eruptia cutanata din varicela este localizata la nivelul pieptului, spatelui, fetei, iar mai apoi se poate raspandi pe tot corpul. Despre varicela putem spune ca nu este o boala grava in cele mai multe cazuri si poate trece fara ajutor medical de specialitate. Sunt si situatii in care varicela poate fi periculoasa, asa cum este cazul femeilor insarcinate, al nou-nascutilor si bebelusilor, adolescentilor, adultilor, persoanelor cu sistem imunitar compromis. (2)

Cum se transmite varicela?

  • Prin contactul direct cu o persoana cu varicela;
  • Prin atingerea obiectelor contaminate manevrate de o persoana cu varicela;
  • Prin secretiile veziculelor pline cu lichid, dupa ce acestea se sparg;
  • Prin particulele din aer, inhalate dupa ce o persoana cu varicela tuseste sau stranuta;
  • Prin fluidele rezultate din nasul, ochii sau gura persoanei infectate. (1), (3)

Care sunt simptomele varicelei?

  • Febra;
  • Pierderea poftei de mancare;
  • Durere de cap;
  • Oboseala accentuata;
  • Senzatie de rau general.
Citeste si aceasta stire:  Vaccinul Johnson & Johnson a primit unda verde de la Uniunea Europeana

Dupa aparitia eruptiei cutanate semnele varicelei sunt:

  • papule sau ridicaturi pe suprafata pielii, roz sau rosii, ce apar pe parcursul mai multor zile, apoi se transforma in vezicule umplute cu lichid;
  • mancarime intensa, uneori cu senzatie de usturime pe fondul scarpinarii locale;
  • formarea crustelor la suprafata papulelor si caderea acestora la vindecare. (1)

Cum se trateaza varicela?

In cazul copiilor fara probleme de sanatate varicela nu necesita tratament specific pentru vindecarea pielii. Medicul poate sa prescrie un antihistaminic pentru a diminua senzatia de mancarime a pielii, mai ales ca este recomandat sa nu lezeze umflaturile si nici sa nu indeparteze crusta veziculelor pentru a nu ramane cu cicatrici. Pana la urma, boala trebuie lasata sa isi urmeze cursul firesc.

Sunt si situatii speciale in care din cauza unor afectiuni de sanatate sau pentru ca simptomele varicelei sunt grave medicul poate sa recomande administrarea unor antivirale, antiinflamatoare, dar si analgezice pentru diminuarea durerilor de cap. Daca peste infectia cutanata provocata de varicela s-a suprapus si una bacteriana este probabil sa ai si un unguent cu antibiotic. (1), (2)

Ca remedii la domiciliu, cremele mentolate si compresele reci ofera alinare in ceea ce priveste mancarimea pielii, dar trebuie asociate cu taierea unghiilor pentru a evita scarpinatul. Cantitatea de lichide administrate ar trebui sa fie ceva mai mare. (3)

Citeste si aceasta stire:  Franța recomandă ca vaccinul anti-Covid să devină obligatoriu

Complicatii in varicela

  • Infectii bacteriene ale pielii, tesuturilor moi, oaselor, articulatiilor, sangelui – sepsis;
  • Pneumonie;
  • Inflamatie a creierului – encefalită;
  • Deshidratare severa;
  • Sindrom de soc toxic;
  • Sindromul Reye;
  • Zona zoster;
  • Complicatii hemoragice. (1), (2)

Adultii sunt mai afectati de varicela decat copii, dar uneori, indiferent de varsta, poti avea nevoie de spitalizare pe durata manifestarii varicelei.

Acest material despre varicela este informativ si nu poate inlocui examinarea medicala de specialitate si un diagnostic avizat. Daca ai un copil sau tu te confrunti cu simptome descrise in acest material sau ai suspiciuni ca te-ai infectat cu virusul varicelo-zosterian, ia legatura cu medicul si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

  1. Chickenpox – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/chickenpox/symptoms-causes/syc-20351282
  2. Chickenpox (Varicella) – https://www.cdc.gov/chickenpox/about/index.html
  3. Chickenpox – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4017-chickenpox

You may also read!

Ambasada SUA sugereaza autoritatilor române să accepte primul tur al prezidențialelor

Pentru a doua oara in mai putin de o saptamana, Ambasada Statelor Unite in Romania incearca sa tempereze “elanul”

Read More...
REGULI-LA-TRECEREA-FRONTIEREI-GERMANE-1

Reguli la trecerea frontierei germane in decembrie

Dacă plănuiți să călătoriți în Germania în decembrie, este esențial să fiți informați despre noile reguli la trecerea frontierei.

Read More...

Ultimele noutati privind alegerile prezidentiale de duminica

La alegerile din 24 noiembrie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.968 de secții de votare, iar în străinătate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro