Eforturi de ultim moment au loc in aceste ore pentru a salva de la faliment compania britanica Thomas Cook, cea mai veche agentie de turism din lume. Pentru a supravietui, Thomas Cook are nevoie de 230 de milioane de euro.
La Londra, conducerea agentiei discuta cu creditorii despre posibilitatile de salvare; pana luni dimineata, Thomas Cook trebuie sa prezinte o solutie viabila; in caz contrar, se va pronunta falimentul. Prabusirea celei mai vechi agentii de turism din lume va trimite unde de soc pe tot globul. In acest moment, 600.000 de turisti sunt in vacanta, prin Thomas Cook. Agentia are hoteluri, statiuni, linie aeriana si de croaziera. Daca intra in faliment, turistii nu pot fi adusi acasa, decat daca intervin autoritatile guvernamentale. Asiguratorii vor fi depasiti de situatie, spun specialistii.
Inglodata in datorii
Agentia, fondata in 1841, e inglodata in datorii; creditorii au ajuns la capatul rabdarii. Suma se ridica la aproape 2 miliarde de euro. Thomas Cook se confrunta cu concurenta online si incertitudinea geopolitica. Pentru a trece de lunile de iarna, cand trebuie sa achite hotelurile si serviciile hoteliere pentru vara viitoare, agentia are nevoie de 230 de milioane de euro. O sursa la curent cu discutiile, citata de Reuters, afirma ca negocierile din acest week end se poarta cu guvernul britanic si cu un numar de potentiali investitori. “Nu ne dam batuti” – afirma sursa citata.
Cea mai mare operatiune de repatriere pe timp de pace
Din cei 600.000 de turisti pe care Thomas Cook ii are in strainatate, in acest moment, o mare parte sunt britanici. Daca agentia intra in faliment, va incepe cea mai ampla operatiune de repatriere din istoria postbelica a Marii Britanii. Thomas Cook trimite anual, in vacanta, 19 milioane de turisti, in 16 tari, din toata lumea.
Monica