Statele Unite au dovezi potrivit cărora China încearcă să încetinească sau să saboteze producerea unui vaccin împotriva COVID-19 de către ţările occidentale, a declarat duminică senatorul republican Rick Scott.
“Trebuie să obţinem acest vaccin. Din nefericire, avem dovezi că China comunistă încearcă să ne saboteze sau să ne încetinească. China nu vrea ca noi să-l obţinem primii, ei au decis să fie un adversar al americanilor şi, cred eu, al democraţiei în întreaga lume”, a declarat Scott într-un interviu.
Întrebat ce dovezi au SUA în acest sens, Scott a refuzat să dea detalii, dar a spus că aceste date au provenit de la comunitatea serviciilor secrete.
“Acest vaccin este cu adevărat important pentru noi toţi, pentru a ne relansa economia. Eu cred că, indiferent dacă Anglia îl obţine prima sau noi îl obţinem primii, îl vor pune la dispoziţie. China comunistă, ei nu îl vor pune la dispoziţie”, a apreciat senatorul republican.
Pe de altă parte, compania farmaceutică AstraZeneca a anunţat vineri că rezultatele privind eficacitatea vaccinului său împotriva noului coronavirus, pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, vor fi cunoscute în luna septembrie.
“În septembrie ar trebui să ştim dacă avem un vaccin eficient sau ineficient”, a declarat vineri directorul general al companiei, Pascal Soriot, pentru BBC.
Universitatea Oxford, al cărei proiect este finanţat şi de Guvernul britanic, a încheiat un parteneriat cu acest laborator farmaceutic pentru a fabrica şi a distribui în lumea întreagă un vaccin aflat în curs de dezvoltare. Testele pe oameni au început la sfârşitul lunii aprilie în Marea Britanie, dar şi în Brazilia, o ţară care este considerată în prezent “epicentrul pandemiei” de COVID-19, a declarat Pascal Soriot.
Pentru a câştiga timp, coordonatorii proiectului au decis să nu aştepte rezultatele acestor teste pentru a lansa producţia noului vaccin. “Începem să producem acest vaccin chiar de pe acum, trebuie să fie gata până vom avea rezultatele”, a spus directorul general de la AstraZeneca. O astfel de alegere reprezintă “un risc financiar”, dar “este singura cale pentru a avea un vaccin disponibil dacă el funcţionează”, a adăugat el.
AstraZeneca a încheiat acorduri pentru implementarea unor lanţuri de aprovizionare în paralel, inclusiv cu Serum Institute of India (SII) pentru 1 miliard de doze destinate ţărilor cu venituri medii sau mici, cu scopul de a-şi dubla astfel capacitatea de producţie şi de a atinge pragul de 2 miliarde de doze.