China este acuzată de rasism de către numeroase țări africane

In Stiri externe de ultima ora

Ambasadori africani în China au trimis o notă ministrului de externe al ţării asiatice, Wang Yi, cu privire la ceea ce ei califică a fi o discriminare la adresa africanilor în contextul în care China încearcă să prevină apariţia unor noi focare de coronavirus.
Separat, mai multe ţări africane au cert ca Republica Populară Chineză să abordeze îngrijorările lor cu privire la faptul că africanii, îndeosebi cei din Guangzhou (sudul Chinei), sunt maltrataţi şi hărţuiţi.
China, care a reuşit să controleze focarul iniţial de coronavirus izbucnit în oraşul Wuhan, este acum preocupată de aşa-numitele cazuri importate, îşi concentrează atenţia asupra străinilor care vin în ţară şi întăreşte controalele la frontieră. China a negat orice fel de discriminare.
În ultimele zile, africanii din Guangzhou s-au plâns că sunt daţi afară din apartamentele lor de către proprietari, că sunt testaţi pentru coronavirus de mai multe ori fără a li se comunica rezultatele şi sunt evitaţi şi discriminaţi în public. Astfel de situaţii au fost semnalate în presa locală şi pe social media.
În nota lor, ambasadorii afirmă că o astfel de “stigmatizare şi discriminare” a creat falsa impresie că virusul este răspândit de africani.
În nota ambasadorilor africani din China erau menţionate mai multe incidente, cum ar fi faptul că africanii sunt daţi afară din hoteluri în timpul nopţii, că li se confiscă paşapoartele şi că sunt ameninţaţi cu revocarea vizei, arestarea sau deportarea.
“Grupul Ambasadorilor Africani la Beijing cere imediat încetarea testării intimidante, carantinei şi altor tratamente inumane la adresa africanilor”, se menţionează în notă, care a fost trimisă şefului diplomaţiei chineze Wang Yi, precum şi preşedinţiei Uniunii Africane, preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa şi tuturor Ministerelor de Externe africane.
Centrul pentru Presa Internaţională din cadrul MAE chinez nu a răspuns unei solicitări adresate de Reuters de a comenta conţinutul notei, trimisă într-o zi nelucrătoare, şi nici ambasada chineză în Africa de Sud nu a făcut-o.
Liu Baochun, o oficialitate din MAE chinez, a declarat duminică într-o conferinţă de presă că Guangzhou impune măsuri anticoronavirus împotriva oricărei persoane care intră în oraş din afară, indiferent de naţionalitate, rasă sau gen. Iar oficialităţi din guvernul local au declarat că Guangzhou îi tratează la fel pe cetăţenii străini şi pe cei chinezi. “Măsurile antivirus se aplică tuturor cetăţenilor chinezi şi străini, fără vreo discriminare în ceea ce priveşte aplicarea lor”, a declarat într-o conferinţă de presă Cai Wei, ofiţer la biroul de securitate publică din oraş.
Ambasada chineză din Zimbabwe a dezminţit sâmbătă acuzaţiile că africanii sunt vizaţi în mod deliberat. “Este nociv ca incidente izolate să fie exagerate. China tratează fiecare individ din ţară, fie el chinez sau străin, de pe picior de egalitate”, a postat ambasada citată pe contul său de Twitter.
Sâmbătă, ministrul afacerilor externe al Ghanei, Shirley Ayorkor Botchwey, a declarat că l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a-şi exprima nemulţumirea şi a cere să fie luate măsuri.
La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe din Kenya şi-a “exprimat oficial îngrijorarea”, adăugând că guvernul kenyan colaborează cu autorităţile chineze pentru a clarifica această situaţie.
Vineri, parlamentarul nigerian Akinola Alabi a postat pe Twitter o înregistrare video a unei întâlniri între liderul camerei inferioare a Parlamentului nigerian, Femi Gbajabiamila, şi ambasadorul chinez în această ţară, Zhou Pingjian. În această înregistrare, Gbajabiamila poate fi văzut cum îi cere explicaţii diplomatului chinez după ce îi arată acestuia un video cu un nigerian care se plânge că a fost maltratat în China. Ambasadorul Zhou îi răspunde oficialităţii nigeriene că ia “foarte în serios” plângerile şi îi promite să le transmită mai departe autorităţilor din ţara sa.
În fine, săptămâna trecută, consulatul SUA din Guangzhou a anunţat într-o declaraţie de presă că oficialităţi din guvernul local au ordonat barurilor şi restaurantelor să nu servească clienţi care par a fi de origine africană. Oricine cu contacte “africane” este obligat să se supună testelor pentru coronavirus urmate de carantină, indiferent dacă persoana respectivă a călătorit sau nu recent sau dacă s-a mai aflat sau nu în izolare. Totodată, consulatul i-a sfătuit pe cetăţenii africano-americani sau pe cei care se simt vizaţi să evite oraşul.

Citeste si aceasta stire:  Atacatorul premierului slovac ar putea face parte dintr-o grupare

You may also read!

landscape

Comuna Berceni din județul Ilfov, în parteneriat cu Eco Sud-Vidra, ecologizează zone întregi cu deșeuri abandonate din perimetrul comunei

15 aprilie 2025UAT Berceni, campanie de primăvară pentru ecologizare și conștientizare a cetățenilor. S-au strâns peste 230 tone de

Read More...

Euro digital nu va exista înainte de 2028 -2030

Euro digital, o versiune dematerializată a bancnotelor și monedelor, nu va fi în circulație decât peste trei-cinci ani, a

Read More...
SCHIMBARI-IN-GERMANIA-DIN-APRILIE

Schimbari in Germania din aprilie

Luna aprilie a aduce o serie de schimbări în Germania, cea mai așteptată fiind creșterea salarială  în anumite industrii.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro