Dieta sanatoasa inseamna sa alegem alimentele potrivite, dar nu numai atat. E important si cum le consumam, ca sa isi pastreze vitaminele si elementele hranitoare. Iata cum putem exploata la maximum fructele, legumele si carnea.
CARTOFII
Cand sunt raciti la temperatura camerei, cartofii pastreaza mai mult amidonurile rezistente, adica cele care sunt digerate mai mult timp si trec neschimbate prin colon, unde ajuta la proliferarea bacteriilor bune. Astfel, scade riscul de obezitate, cancer de colon si diabet.
VARZA
Mancati varza murata. Fermentii din varza murata contin probiotice naturale, care hranesc bacteriile utile din intestine. Ne protejeaza de boli cardiovasculare, cancer si diabet. Atentie insa daca aveti tensiunea arteriala marita: varza murata are mai multa sare decat cea cruda.
BROCCOLI
Neaparat gatit la abur. Este cea mai buna metoda de preparare, pentru a ne bucura de toate elementele hranitoare din broccoli. Prin fierbere, gatit in tigaie sau la microunde, isi pierde mult din continutul de vitamina C, clorofila, proteine etc. Timpul de preparare trebuie sa fie cat mai scurt. Ca sa fie mai gustos, adaugati ulei de masline, sare de mare si suc de lamaie.
ROSIILE
Licopen, puternicul antioxidant din rosii ne ajuta sa ne protejam de cancer, boli de inima, atacuri cerebrale si multe alte suferinte. Licopenul e mai prezent in rosiile gatite, decat in cele crude. Oricum le mancati, adaugati un pic de ulei de masline. Acesta ajuta organismul sa absoarba fitonutrientii.
CARNEA ROSIE
Este o sursa extraordinara de proteine, acizi grasi omega-3, vitamina B12, niacin, zinc si fier. Problema este ca poate fi plina de grasimi saturate. Mancati carne slaba si indepartati toata grasimea de pe carne inainte sa o preparati.
Monica