In urma studiilor realizate in abatorul Toennies, din vestul Germaniei, unde numerosi muncitori romani s-au infectat cu COVID, oamenii de stiinta germani au ajuns la concluzia ca noul virus s-a transmis de la o persoana la alta la o distanta de mai bine de 8 metri.
Si cercetatorii americani de la celebrul Massachusetts Institute of Technology avertizau, inca din luna aprilie, ca virusul se transmite si la 8 metri distanta si ca masurile de distantare de 2 metri sunt insuficiente.
Raportul Asociatiei Stiintifice Helmholtz din Germania
Asociatia Helmholtz a Centrelor Germane de Cercetare este printre cele mai prestigiose din Europa. Cercetatorii sai au studiat ce s-a intamplat la abatorul Tonnies, cel mai mare din Germania, devenit focar COVID, unde s-au imbolnavit peste 1500 de muncitori, mare parte dintre ei romani. Concluzia – transmiterea virusului s-a facut la distante mari, prin aerosoli, in zonele de lucru cu aer conditionat.
Raportul contrazice ideea ca numarul mare de infectari cu SARS-CoV-2 ar fi rezultatul conditiilor de cazare ale muncitorilor. Faptul ca stau inghesuiti multi intr-o camera si ca la dependinte au acces foarte multe persoane a jucat un rol nesemnificativ in raspandirea masiva a coronavirusului.
Traseul COVID
Potrivit cercetatorilor germani, in mai 2020, virusul s-a raspandit de la un singur angajat. A fost transmis altor muncitori, pe o raza mai mare de opt metri. Principala zona in care s-a transmis a fost sectia dezosare carne de vita, unde se recircula aerul racit la 10 grade Celsius.
„Studiul nostru analizeaza infectarea cu SARS-CoV-2 intr-un spatiu de lucru cu mai multi factori diversi, care permit transmiterea pe distante relativ lungi. Cea mai importanta problema acum e sa stabilim in ce conditii se poate transmite pe distante mai mari, in alte domenii ale vietii de zi cu zi” – precizeaza prof.Melanie Brinkmann, cercetator sef la Asociatia Helmholtz.
Monica