Îngrijirea trofeelor ar trebui să înceapă de îndată ce animalul a fost sacrificat evitând, în special şocuri şi fricţiuni în timpul transportului. Sub rezerva de a avea echipament de bază şi puţin timp, orice vânător se poate pregăti perfect un trofeu important, având în acest sens nevoie și de o panoplie. Sfaturile date mai jos nu se aplică pentru taxidermie, deoarece această operațiune poate fi făcută doar de un specialist, ci se aplică la pregătirea trofeelor prezentate clasic, adică cu întregul craniu.
Pregătirea craniilor de cerb:
Lucrările trebuie să înceapă cât mai curând posibil după moartea animalului, pentru a evita orice apariţie a putrezirii. Capul fiind desprins de corp, craniul este dezbrăcat de piele şi la fel de mult carne aderentă, folosind un cuţit ascuţit. Separaţi maxilarul inferior, scoateţi limba și ochii, goliţi cavitatea cervicală de conţinutul său, dacă este necesar, mărind cu o uşoară lovitură orificiul de ieşire al măduvei spinării.
Prezentarea trofeelor:
Prezentarea clasică a celor mai bune trofee din timpul vânătorii este păstrarea intactă a craniului golit, cu întregul os maxilar superior. Dacă doriţi să reduceţi dimensiunea craniului şi să faceţi o prezentare pe o panoplie, tăierea se poate face, fie prin eliminarea întregii părți maxilare superioare fie prin alte tipuri de prelucrare. În acest din urmă caz, se obţine aşa-numita prezentare „craniu scurt”. Trofeele de cerb sunt cele mai populare în acest sens. Efectuată cu un ferăstrău de mână fin dinţat, tăierea trebuie să fie precedată de o identificare atentă a conturului craniului, pentru a obţine un rezultat foarte simetric. (există pe piaţă dispozitive speciale care permit tăierea perfectă a craniilor)
Cranii de mufloni, căprioare şi coarne
Muflonul, capra şi coarnele caprei pot fi preparate ca cele ale căprioarelor. Coarnele de capre se separă destul de uşor de capetele pe care au stat și, se recomandă, înainte de a începe pregătirea trofeului, să se măsoare şi să se noteze distanţa dintre punctele cârligelor, pentru a putea înlocui carcasele mai târziu. Poziţia lor originala exactă contează foarte mult, motiv pentru care ar trebui să fie luată în calcul.
Întreţinerea trofeelor:
Coarnele şi craniile ar trebui să-şi păstreze aspectul natural. Prin urmare, aplicarea oricărui colorant sau lac este absolut interzisă. Întreţinerea se va limita la praf, care se șterge cu o cârpă umezită cu apă. Craniile și pieile de căprioară se curăţă cu uşurinţa cu o perie moale. Pentru a preveni crăparea colţilor mistreţului, aceştia pot fi acoperiţi din când în când cu un strat subţire de vaselină.
Alegerea corectă a panopliilor
Panopliile trebuie să fie alese astfel încât să aibă dimensiunea potrivită. Utilizând cele mai frumoase panoplii, trofeele vor fi prezentate în mod corespunzător astfel încât să fie expuse corect. Nu se va alege acceași panoplie pentru un craniu mic și pentru un craniu mare sau pentru o pereche uriașă de coarne de cerb pentru că efectul vizibil nu va fi deloc plăcut.