Fie sunt tineri si nu citesc, deci nu au un minimum de informatii despre teroarea comunista, fie au o anumita varsta si au trait bine in acele vremuri (securisti, activisti de partid, comercianti etc.)
La 30 de ani de la caderea comunismului, o mana de nostalgici se aduna la mormantul Ceausestilor – morti pe 25 decembrie – cu flori si lumanari. Unii sunt destul de tineri – fie s-au nascut dupa revolutie, dar le-au povestit parintii ca “se traia bine in vremea lui Ceasca”, fie la revolutie erau foarte mici si nu au apucat sa indure foametea, frigul, lipsurile si mizeria din perioada comunista. Tinerii care il preaslavesc pe Ceausescu spun ca in ziua de azi “statul nu-ti da nimic, doar iti ia, pe cand in vremea aia aveai casa si serviciu”. Cateva lecturi i-ar edifica: a fost cel mai sangeros regim din centrul si estul Europei, cu milioane de morti in puscariile comuniste sau din cauza conditiilor de trai – femei moarte din avort, bolnavi care si–au dat sufletul in spital, pentru ca nu erau medicamente si lista chinurilor la care Ceausescu i-a supus pe romani e lunga.
Privilegiatii regimului comunist
O alta categorie de nostalgici sunt varstnicii. Unii au lucrat in aparatul de partid si aveau privilegii – mancare, bilete la mare si munte, un loc in fata la tv color etc. Desi mai marunti, dar la fel de puternici erau cei care lucrau in comert. Vanzator la alimentara, la paine, la benzinarie, la confectii sau incaltaminte, practic in orice ramura comerciala – erau joburi vanate de multi, pentru ca, in acea perioada de foamete, ofereau acces la mult-visatele articole la care restul romanilor puteau doar sa viseze. Sociologii spun ca unii dintre nostalgici nu fac parte din nicio categorie, ci plang dupa comunism pentru ca, psihologic, asimileaza acei ani cu perioada in care erau tineri si in putere.
Romanii, cei mai putin nostalgici, comparativ cu altii
Romanii care regreta comunismul sunt totusi mai putini decat in alte state ex-comuniste. Statisticile arata ca multi cehi si germani din est cred ca traiau mai bine in perioada comunismului. Unul dintre motive ar fi dezgustul fata de clasa politica actuala.
Socialismul, o moda in occident
Mai ales in Statele Unite si Canada, dar si in Europa de vest, miscarile de stanga extrema au ocupat tot mai mult teren. Pentru ca nu inteleg de fapt ce inseamna socialismul, cu forma lui cea mai dementa – comunismul –tinerii sunt atrasi de ideea unei societati fara impozite, in care statul le asigura un salariu, chiar daca nu muncesc, si in care bogatasilor li se iau averile. Miscari gen “Occupy Wall Street” sau mai nou greva impotriva schimbarilor climatice sunt rodul acestor idei de stanga extrema, care ii ajuta pe manipulatorii de profesie sa devina influenti si bogati, pe seama nestiintei unei parti importante a populatiei.
Monica