In fiecare an, mii de africani cad victima escrocilor din lumea fotbalului; tinerilor li se promit cariere stralucitoare la cluburile europene, iar apoi sunt abandonati.
De regula, la meciurile din diverse localitati sarace din Africa vin agenti recrutatori; uniii sunt reali, altii sunt escroci. In ambele cazuri, sunt situatii in care tinerii, dupa ce sunt adusi in Europa, ajung pe strada. De rusine, nu se pot intoarce acasa, in Africa. Parintii lor inca au de platit sume imense pentru imprumuturile facute cu speranta ca, in Europa, copiii lor ajung fotbalisti profesionisti in cativa ani, iar apoi vedete ale sportului cu balonul rotund.
Cum decurge racolarea
Agentii – cei reali si escrocii – vin la meciuri, pun ochii pe unul sau doi tineri mai talentati, iar apoi iau legatura cu familia si le promit ca, in schimbul unor sume de bani – de la cateva mii, la cateva zeci de mii de euro – le plaseaza copiii in cluburi de prestigiu din Europa. Parintii fac tot posibilul sa stranga banii, se imprumuta, de cele mai multe ori la camatari, cu dobanzi astronomice, dar cu speranta ca tinerii vor scapa de saracie. Agentii ii iau, ii aduc in Europa, iar apoi, pe unii ii abandoneaza. De regula, escrocii platesc biletele de avion si 2-3 zile de cazare, dupa care dispar. Tinerii se trezesc ca nu mai au unde sa stea, pe asa-zisul agent nu-l mai pot gasi si ajung in strada, fara niciun ban.
Si agentii reali cauta insistent talente in tarile in curs de dezvoltare. Si reusesc sa plaseze tineri pe langa cluburile mari. Dar daca acestia nu evolueaza conform asteptarilor, sunt pur si simplu aruncati in strada, fara nicio problema.
Acţionand ca intermediari intre jucatori si cluburi, agentii joaca un rol cheie in sportul modern. Dar agentii ilegali sunt cei care atrag baietii si tinerii africani cu false promisiuni. Dupa meciuri, merg acasa la parinti si le spun : “l-am vazut pe copilul tau, foarte bun jucator, daca aveti cinci mii de euro, facem contract.”
Potrivit statisticilor ONU, milioane de africani sunt traficati in fiecare an, iar fotbalul are locul sau in acest comert sordid.
Fostul international camerunez, Jean Claude Mbvoumin, stabilit la Paris, a fost printre primii care au tras semnalul de alarma in legatura cu numarul tot mai mare de tineri fotbalisti abandonati pe strazile capitalei franceze. “Intr-o zi, ma suna ambasada Camerunului. Dle Mbvoumin, ati fost fotbalist, avem o mare problema, ne puteti ajuta ? Am fugit la ambasada. Era acolo o echipa intreaga. 14 tineri in varsta de 14 ani. Fuseseră abandonati de agentul lor”- povesteste Mbvoumin.
Monica