Tarile Uniunii Europene au zile diferite de vot, in functie de traditiile electorale din fiecare stat membru. Procesul incepe pe 23 mai (primii care voteaza vor fi britanicii – intrucat Brexitul e blocat – si olandezii) si se incheie pe 26 mai.
In 4 tari U.E. votul e obligatoriu: Belgia, Grecia, Luxemburg si Cipru. In cazul in care nu se prezinta la vot si nu arata motivul pentru care au absentat, alegatorii sunt amendati, iar suma creste progresiv.
Romanii, ca marea majoritate a europenilor, voteaza in ultima zi, duminica 26 mai.
A fost dublat numarul de sectii in strainatate
Ministerul roman al afacerilor externe a dublat numarul de sectii de vot in strainatate, de la 190, in 2014, la 441 de centre de vot, in toate colturile lumii, precizeaza serviciul de presa al Parlamentului European.
Pentru lista completa, accesati http://www.mae.ro/node/48090
Romanii inscrisi pe liste electorale intr-un alt stat membru UE nu pot vota si pentru listele formatiunilor din Romania.
Potrivit site-ului Europe Elects, care citeaza IMAS, intentiile de vot la final de aprilie erau 26 % PNL, 22 % PSD, 16% USR si PLUS si doar 12 procente ALDE, la egalitate cu PRO Romania.
Un Parlament European innoit
Nu se innoiesc doar fetele in viitorul Parlament European, ci si configuratia va fi diferita. Grupurile mari – popular-europenii, socialistii si liberalii – pierd teren in favoarea formatiunilor noi, etichetate de presa drept populiste ori eurosceptice. In plus, un pol important in viitorul hemiciclu va fi grupul din jurul En Marche, formatiunea politica a presedintelui francez Emmanuel Macron, care are ambitia de a coagula fortele de centru recent aparute.
Monica