Raspunsul e da. Piratii informatici pot prelua controlul asupra celor 10.352 de sateliti aflati acum pe orbita Terrei.
Ca orice echipament de tehnologie complexa, si satelitii pot fi atacati de hackeri. Anul trecut, cu putin timp inainte sa invadeze Ucraina, se spune ca hackeri care au actionat la cererea guvernului rus au dezactivat comunicatiile in Ucraina, lansand un atac asupra companiei americane de sateliti Viasat.
A fost primul incident cibernetic de acest gen care a ajuns foarte cunoscut opiniei publice si dovada ca pretioasele echipamente care orbiteaza Pamantul au vulnerabilitatile lor. Desi atacul informatic asupra Viasat KA-SAT a tintit infrastructura de la sol si nu satelitul propriu-zis, a dus totusi la intreruperea legaturilor internet pentru zeci de mii de oameni. Au fost perturbate legaturile internet in toata Europa, din Polonia, pana in Franta.
Atacuri anterioare ale hackerilor
A fost primul atac cibernetic asupra satelitilor despre care s-a vorbit foarte mult. Insa nu a fost singurul. Anterior, satelitii militari americani fusesera atacati, de cele mai multe ori fara succes, inca din 2006.
In 2007, hackeri afiliati separatistilor Tigrii Tamili, din Sri Lanka, a reusit sa patrunda in software-ul unui satellit american, Intelsat, si sa distribuie clipuri video si audio de propaganda. De asemenea, hackerii au preluat controlul, de mai multe ori, timp de cateva minute, asupra sistemului satelitar al NASATerra EOS.
Noile generatii de sateliti au circuite de legatura cu statiile terestre si de aceea sunt mai vulnerabile la atacuri cibernetice.
Poate nu ne dam seama mereu, dar suntem foarte dependenti de satelitii din spatiu pentru foarte multe activitati, de la comunicatii, la agricultura, servicii meteo, operatiuni militare, transporturi si piete financiare.
Monica