Exista riscul ca satelitii sa fie atacati de hackeri ?

In Stiri IT si tehnologie de ultima ora

Raspunsul e da. Piratii informatici pot prelua controlul asupra celor 10.352 de sateliti aflati acum pe orbita Terrei.

Ca orice echipament de tehnologie complexa, si satelitii pot fi atacati de hackeri. Anul trecut, cu putin timp inainte sa invadeze Ucraina, se spune ca hackeri care au actionat la cererea guvernului rus au dezactivat comunicatiile in Ucraina, lansand un atac asupra companiei americane de sateliti Viasat.

A fost primul incident cibernetic de acest gen care a ajuns foarte cunoscut opiniei publice si dovada ca pretioasele echipamente care orbiteaza Pamantul au vulnerabilitatile lor. Desi atacul informatic asupra Viasat KA-SAT a tintit infrastructura de la sol si nu satelitul propriu-zis,  a dus totusi la intreruperea legaturilor internet pentru zeci de mii de oameni. Au fost perturbate legaturile internet in toata Europa, din Polonia, pana in Franta.

Atacuri anterioare ale hackerilor

A fost primul atac cibernetic asupra satelitilor despre care s-a vorbit foarte mult. Insa nu a fost singurul. Anterior, satelitii militari americani fusesera atacati, de cele mai multe ori fara succes, inca din 2006.

Citeste si aceasta stire:  Twitter are un nou logo, in locul pasarii albastre, e un X

In 2007, hackeri afiliati separatistilor Tigrii Tamili, din Sri Lanka, a reusit sa patrunda in software-ul unui satellit american, Intelsat, si sa distribuie clipuri video si audio de propaganda. De asemenea, hackerii au preluat controlul, de mai multe ori, timp de cateva minute, asupra sistemului satelitar al NASATerra EOS.

Noile generatii de sateliti au circuite de legatura cu statiile terestre si de aceea sunt mai vulnerabile  la atacuri cibernetice.

Poate nu ne dam seama mereu, dar suntem foarte dependenti de satelitii din spatiu pentru foarte multe activitati, de la comunicatii, la agricultura, servicii meteo, operatiuni militare, transporturi si piete financiare.

Monica

You may also read!

ROM-3, al doilea satelit romanesc construit de elevi, a ajuns pe orbita si este operational

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a companiei SpaceX, dupa trei amanari succesive ale zborului. Capsula

Read More...

Corul Madrigal, turneu grandios in America, in cele mai faimoase catedrale si cladiri istorice americane

Timp de 10 zile, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat in Statele Unite ale Americii

Read More...

Cum poti evita dependența de retelele sociale

Utilizatorii stau tot mai mult online. In randul copiilor, consumul de social media a ajuns la cote astronomice, comparativ

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora