Oamenii de varsta medie petrec in jur de 2 ore si jumatate din timp pe zi pe retelele de socializare, iar in cazul adolescentilor, timpul este dublu sau chiar mai mare, arata o serie de studii americane.
Problema grava apare in momentul in care petrecem 5 ore sau mai mult pe zi pe social media. Unii experti spun ca folosirea in exces a retelelor de socializarea este a o adictie provocata de substante. „Dependenta de social media nu e inca recunoscuta ca diagnostic de manual, dar constatam folosirea excesiva a platformelor sociale si am ajuns la concluzia ca sunt multe asemenari cu adictia data substante” – a declarat Lindsay Oberleitner, medic psiholog, coordonatorul celui mai recent studiu. Lumea medicala face demersuri pentru a include acest diagnostic in nomenclatorul de boli.
Dependenta de retelele de socializare nu apare brusc, se dezvolta in mai multe etape. Inaintea gradului de „folosire excesiva a social media”, pacientii trec prin faza „folosire problematica a social media”, in care petrec timp prea mult, dar nu au ajuns inca sa-si neglijeze complet viata. „Sunt dependent de telefon intr-un mod patologic. Petrec nenumarate ore pe social media si chiar mie mi-e jena de asta. Creierul meu e suprasolicitat si, practic, nu mai pot relaxa” – marturiseste unul dintre dependentii de platformele de socializare, citat in studiul american.
Dependentii de retelele de socializare isi construiesc viata strict in functie de ce se intampla in mediul online. De multe ori, isi neglijeaza familia, serviciul sau indatoririle fata de societate, devin singuratici, castiga mai putini bani, se spala mai rar, mananca mai prost. Este faza cea mai grava a adictiei si cei care trec prin astfel de momente trebuie sa caute ajutor specializat. Primul pas este renuntarea la smartphone. De altfel, in unele tari, medicii recomanda inlocuirea, cel putin pentru o perioada, a telefonului inteligent cu un device fara internet.
Monica