Omul de cultura s-a stins duminica, la spitalul Elias. Avea 79 de ani. Cauzele mortii sunt neclare: ar fi vorba despre o boala de sange, pe care medicii nu au reusit sa o elucideze. Ion Caramitru era de o luna in spital.
Ion Caramitru a fost, pana in ultima clipa, directorul Teatrului National Bucuresti si preşedinte al Uniunii Teatrale din Romania – UNITER.
Avea origini aromane, iar numele complet, putini stiu, era Ion Horia Leonida Caramitru.
A absolvit IATC-ul in 1964 si in acelasi an a debutat pe scena TNB in “Eminescu”.
Actor si regior prolific, Ion Caramitru a interpretat peste 60 de roluri in piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Süto Andras, Rolf Hochhuth. De asemenea, a jucat in nenumarate filme. Intre ele, “Padurea Spanzuratilor”, premiat la Cannes, pentru regie (Liviu Ciulei). A jucat si in multe productii straine de calitate.
Ion Caramitru, figura respectata si apreciata inainte de 1989, a fost primul pe care l-au vazut romanii la televizor la Revolutie. Pe 22 decembrie la pranz, dupa fuga Ceausestilor, Caramitru si Mircea Dinescu au fost primii care le-au vorbit romanilor si i-au anuntat ca dictatura a luat sfarsit. Imediat dupa revolutia din decembrie ’89 a detinut mai multe functii politice si a fost ministru al culturii in perioada 1996-2000.
Boala a debutat in primele zile din august
Potrivit apropiatilor, in primele zile din august, Ion Caramitru s-a simtit rau. Nu doar fizic. A avut cateva momente de incoerenta, care apoi i-au trecut, dar medicii de la Elias au decis sa-l interneze. I s-ar fi descoperit o boala de sange, dar, in pofida tratamentului, se pare ca doctorii nu au reusit sa-si dea seama despre ce e vorba.
Monica