Romanii se intorc victoriosi de la cea de a 16-a editie a Olimpiadei Internationale de Stiinte (IJSO) care a avut loc in Qatar. Timp de noua zile, cele mai stralucite minti si-au dat intalnire in emirat, la Doha, in perioada 3-12 decembrie. Au participat 400 de elevi din 70 de tari.
Olimpiada Internationala de Stiinte este printre cele mai prestigioase competitii din lume, iar editia de anul acesta a avut drept motto : Inspirand tanara generatie de astazi pentru competentele de maine.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei si Cercetarii, olimpicii romani laureati cu aur sunt Ioana Madalina Caraus (clasa a IX-a/Liceul International de Informatica din Bucuresti) si Vlad Stefan Oros (clasa a IX-a/Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timisoara).
Medaliile de argint au fost adjudecate de Raisa Axenie (clasa a X-a/Colegiul National de Informatica „Tudor Vianu” din Bucuresti), Stefan Eduard Dolis (Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” din Bacau), Mircea Andrei Top (clasa a X-a/Colegiul National „Decebal” din Deva) si Vlad Iova (clasa a X-a/Colegiul National „Emanoil Gojdu” din Oradea).
Lotul olimpic a fost coordonat de Daniela Bogdan (coordonator la nivel national si responsabil pentru disciplina chimie), profesor la Colegiul National „Sf. Sava” din Bucuresti, Traian Saitan (responsabil biologie), inspector general MEC si Victor Paunescu (responsabil fizica), profesor la Colegiul National „Octav Onicescu” din Bucuresti.
Structura Olimpiadei Internationale de Stiinte pentru Juniori implica sustinerea a trei probe: doua probe teoretice (individuale) si una practica – experiment/laborator (pe echipe, formate din 3 elevi), cu subiecte din trei discipline (chimie, fizica si biologie).
Monica