Publicatia franceza L’Express face o sinteza a miscarilor protestatare ale fermierilor europeni; sub titlul “Manifestatiile fermierilor europeni: motivul maniei”, articolul prezinta situatia din fiecare tara, inclusiv din Romania.
Din Germania pana in Romania, trecand prin Franta si Spania, agricultorii protesteaza fata de normele de mediu prea restrictive. Dar si fata de marirea taxelor si fata de concurenta venita din alte tari.
“O exasperare comuna” – e de parere Christiane Lambert, presedintele Comitetului organizatiilor profesionale agricole din Uniunea Europeana – (COPA), citata de L’Express. Manifestatiile agricultorilor se inmultesc in toata Europa. Lambert explica faptul ca agricultorii denunta Pactul Verde european, Green Deal. Acest plan, care prevede tranzitia ecologica, fixeaza obiective legate de reducerea pesticidelor, dezvoltarea agriculturii biologice si protejarea biodiversitatii..
Dar Green Deal intervine intr-un context deja dificil pentru agricultori, care au probleme din cauza vremii extreme, cresterii preturilor de productie si a consecintelor comerciale ale razboiului din Ucraina.
Fermierii francezi denunta concurenta neloiala venita din alte state europene. Ei au probleme cu restrictiile la irigatii, dupa seceta din toamna anului 2023, restrictii pe care le considera exagerate.
In Olanda, premierul Mark Rutte a decis reducerea numărului de animale, inclusiv de vaci de lapte, cu cel puțin 30 la suta, cu scopul de a injumatati emisiile de gaze poluante produse de agricultura. Ar putea sa dispara 10 mii pana la 15 mii de ferme, relateaza presa franceza.
Concurența ucraineana – o amenintare pentru cultivatorii români
In Romania, agricultorii s-au mobilizat in fata concurentei din Ucraina, care a dezechilibrat piata interna. Ei acuza guvernul ca favorizeaza importul de cereale ieftine din Ucraina. Ei blocheaza de mai multe zile cateva zone frontaliere, inclusiv portul Constanta. Li s-au adaugat si transportatorii rutieri, care cer subventii pentru carburant si scaderea taxelor.
Monica