Tehnicile de editare (manipulare) genetica au fost folosite pentru a modifica parti din ADN-ul gainilor in scopul de a limita raspandirea gripei aviare. Aceasta este o premiera mondiala. Care sunt efectele asupra sanatatii omului?
Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca pot proteja partial puii impotriva gripei aviare prin modificarea genelor acestora. Acest lucru ar putea semnala o noua strategie pentru a reduce raspandirea virusului mortal. Gripa aviara inalt patogena s-a raspandit in toata lumea. Au murit milioane de pasari de ferma, fie sacrificate, pentru a stopa epidemia, fie infectate. Disparitia a milioane de pasari de ferma a dus la cresterea pretului oualor si a carnii de pasare.
Expertii avertizeaza ca gripa aviara ar putea suferi o mutatie si sa ajunga la om. De notat insa ca tulpina actuala nu a provocat boli semnificative la oameni.
Rezerve fata de efectele asupra omului
Una dintre intrebarile cele mai arzatoare este insa efectul asupra noastra, a oamenilor, in urma consumului de carne de la pasari modificate genetic. Unii specialisti spun ca, practic, oamenii nu sunt expusi niciunui risc. Alti oameni de stiinta afirma insa ca, deocamdata, nu se pot pronunta in privinta efectelor consumului de carne de la pasari modificate genetic.
In premiera mondiala, cercetatorii spun ca au folosit instrumentul de editare genetica CRISPR pentru a face modificari specifice la o gena numita ANP32, care este esentiala pentru mentinerea virusurilor gripale in celulele de pui. CRISPR este un tip de tehnologie de “foarfeca” moleculara pe care oamenii de stiinta o pot folosi pentru a modifica ADN-ul. Virusurile gripale deturneaza proteine precum ANP32 in interiorul celulelor pentru a se replica, iar modificarile la pui au fost concepute pentru a opri dezvoltarea gripei aviare. Cazurile tind sa creasca primavara si toamna, pe masura ce pasarile salbatice migreaza. Intre aprilie si iunie 2023, au existat 98 de focare nationale si 634 de focare de gripa aviara la pasarile salbatice in 25 de tari europene, a precizat Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).
Puii modificati genetic au demonstrat rezistenta la gripa aviara
Experimentele au aratat ca aproape toti puii modificati genetic au prezentat rezistenta la doze mai mici de o forma de gripa aviara mai putin mortala decat tulpina H5N1 care a circulat recent in intreaga lume.
Monica