Oamenii de stiinta modifica genetic ADN-ul pasarilor pentru a le face imune la gripa aviara

In Stiri din sanatate de ultima ora

Tehnicile de editare (manipulare) genetica au fost folosite pentru a modifica parti din ADN-ul gainilor in scopul de a limita raspandirea gripei aviare. Aceasta este o premiera mondiala. Care sunt efectele asupra sanatatii omului?

Oamenii de stiinta britanici au descoperit ca pot proteja partial puii impotriva gripei aviare prin modificarea genelor acestora. Acest lucru ar putea semnala o noua strategie pentru a reduce raspandirea virusului mortal. Gripa aviara inalt patogena s-a raspandit in toata lumea. Au murit milioane de pasari de ferma, fie sacrificate, pentru a stopa epidemia, fie infectate. Disparitia a milioane de pasari de ferma a dus la cresterea pretului oualor si a carnii de pasare.

Expertii avertizeaza ca gripa aviara ar putea suferi o mutatie si sa ajunga la om. De notat insa ca tulpina actuala nu a provocat boli semnificative la oameni.

Rezerve fata de efectele asupra omului

Una dintre intrebarile cele mai arzatoare este insa efectul asupra noastra, a oamenilor, in urma consumului de carne de la pasari modificate genetic. Unii specialisti spun ca, practic, oamenii nu sunt expusi niciunui risc. Alti oameni de stiinta afirma insa ca, deocamdata, nu se pot pronunta in privinta efectelor consumului de carne de la pasari modificate genetic.

Citeste si aceasta stire:  India interzice tigarile electronice

In premiera mondiala, cercetatorii spun ca au folosit instrumentul de editare genetica CRISPR pentru a face modificari specifice la o gena numita ANP32, care este esentiala pentru mentinerea virusurilor gripale in celulele de pui. CRISPR este un tip de tehnologie de “foarfeca” moleculara pe care oamenii de stiinta o pot folosi pentru a modifica ADN-ul. Virusurile gripale deturneaza proteine precum ANP32 in interiorul celulelor pentru a se replica, iar modificarile la pui au fost concepute pentru a opri dezvoltarea gripei aviare. Cazurile tind sa creasca primavara si toamna, pe masura ce pasarile salbatice migreaza. Intre aprilie si iunie 2023, au existat 98 de focare nationale si 634 de focare de gripa aviara la pasarile salbatice in 25 de tari europene, a precizat Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC).

Puii modificati genetic au demonstrat rezistenta la gripa aviara

Experimentele au aratat ca aproape toti puii modificati genetic au prezentat rezistenta la doze mai mici de o forma de gripa aviara mai putin mortala decat tulpina H5N1 care a circulat recent in intreaga lume.

Monica

You may also read!

Anchetă privind ransomware-ul “Umbrella” în Europa: un suspect a fost arestat în România

Un suspect a fost arestat în România și urmează să fie predat Franței în cadrul unei anchete privind atacurile

Read More...

UE aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare

Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai

Read More...

Controale in salile de jocuri de noroc

Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro