Rezumat:
Dacă ești pasionat de fotbal, tenis, de sporturile tradiționale în general, și nu știi ce înseamnă Esports, nu ești de condamnat, însă lumea confruntărilor în spațiul virtual s-a întins până la o cifră de afaceri de peste 14 miliarde de euro în 2020 doar în ceea ce înseamnă pariurile.
Când în luna martie pandemia a dat peste cap Europa și destul de repede America de Nord, guvernele au intervenit cu de acum cunoscutul ”lockdown” și competițiile sportive tradiționale nu au avut nicio soluție – cu excepția jonglatului cu sulul de hârtie.
În puține cuvinte, Esports vine să descrie competițiile de jocuri video la un nivel profesionist – sunt, ca și în sportul tradițional, ”discipline diferite”, de la Counter Strike, la DOTA, de la League of Legends la Valorant.
Pentru a înțelege forța fenomenului, Constantin Mazilescu, expert de pariere al cărui profil îl poți vedea aici, scoate în evidență că un turneu de DOTA 2 avut premii în valoare de 35 de milioane de dolari – peste cele mai multe turnee de Grand Slam din tenis!
Sunt echipe profesioniste, jucători plătiți cu salarii de oridinul milioanelor de dolari pe an și audiențe record pe platformele specifice fenomenului.
Universul Esports s-a extins ca după un Big Bang
Când pandemia a lovit sporturile tradiționale, inițial și fenomenul Esports a avut un ușor recul – evenimentele majore se organizau cu zeci de mii de fani în arene, însă replierea a fost rapidă și lunile care au urmat au dus la o creștere exponențială, pentru ca au avut varianta online!
În lipsă de conținut tradițional, marile rețele de televiziune, de genul ESPN sau BEIN au început să transmită live turneele de ESPORTS, atrăgând publicul necunoscător în cifre din ce în ce mai mari.
Platformele de streaming Esports
Twitch este de departe website-ul cu cea mai mare popularitate, atrăgând zilnic peste 17,5 milioane de vizitatori unici.
Cel mai cunoscut streamer, Ninja, are 16,5 milioane de abonați, iar lista continuă abisal cu sute și sute de alți gameri care au venituri anuale cu 7 cifre.
Ninja și Shroud au încasat de la Microsoft 40 de milioane de dolari (30 respectiv 10 milioane) doar pentru contracte de exclusivitate.
Alte platforme specifice fenomenului:
- You Tube
- Facebook Gaming
- Caffeine
- Stream TV
- Game Launcher
Pariurile Esports o piață de peste 14 miliarde de dolari până în 2020
Pariurile pe evenimente Esports nu au apărut în 2020 – piața era deja una serioasă în special în Asia și America de Nord, dar lunile de liniște de pe stadioanele tradiționale au atras atenția iubitorilor de pariuri de peste tot și imputul lor financiar în fenomen s-a tradus în recorduri de rulaj care erau doborâte de la o zi la alta.
În aprilie, statul Nevada a raportat o creștere a sumelor pariate pe Esports cu aproape 90% și trendul a continuat.
Acum orice website, orice aplicație serioasă destinată pariorilor, cum este și superbet aplicatie are secțiuni întregi dedicate fenomenului Esports, oferind o gamă practic la fel de variată ca și în cazul sporturilor tradiționale.
Experții estimau în 2019 că în 2020 piața pariurilor Esports va ajunge la peste 8 miliarde de dolari – realitatea a fost mult peste așteptări.
Cifrele preliminare arată peste 14 miliarde de dolari rulați în pariuri Esports, cu un profit între 800 de milioane și 1,1 miliarde de dolari.
Care sunt principale jocuri din competiții?
Lista jocurilor pentru care se organizează competiții profesioniste este aproape nesfârșită, însă câteva dintre ele captează cea mai mare parte a atenției:
- EA SPORTS FIFA
- eFootball Pro Evolution Soccer
- CS: GO
- Call of Duty
- Tom Clancy’s Rainbow Six
- Dota 2
- League of Legends
- Starcraft 2
- World of Warcraft
- Fortnite
- NBA 2K
Mulți dintre pariorii profesioniști acordă o atenție crescută acum zonei Esports și încearcă să țină pasul, pentru că poate fi o sursă de venit pentru cei care sunt pregătiți să aprofundeze această zonă.
Dacă ești deja pasionat de zona jocurilor pe consolă sau computer sau dacă ești deja parior și te atrage universul Esports, ar fi ideal să urmezi câțiva pași înainte de a pune fie și un singur leu:
- Trebuie să ai răbdare și să îți alegi unul sau două jocuri pe care să le stăpânești, jucându-le tu însuți sau urmărind pe Twitch de exemplu jucători profesioniști
- Descoperă principalii experți și abonează-te la canalele lor și află ultimele noutăți – pentru că mișcările de jucători între principalele echipe de DOTA, LOL sau CS:GO sunt destul de frecvente și cu impact imediat asupra performanțelor în competiții
- Nu în ultimul rând, caută cu atenție cele mai bune cote pe comparatoare online, pentru că variațiile sunt mai mari decât la sporturile tradiționale, cu anumite case de pariuri încercând să-și impună marje de profit diferite.
Citiți aici o mulțime de informații utile din lumea sportului.