Aflat într-o situație delicată pe plan intern, unde Covid-19 face ravagii iar tot mai mulți oameni nemulțumiți se revoltă și ies în stradă din Siberia până la Moscova și Sankt Petersburg, președintele rus Vladimir Putin a dat ordin ca armata să se maseze la granița cu Ucraina. Așa că, sub pretextul unor manevre militare, peste 150.000 de soldați ruși sunt practiv la 60 de kilometri de Kiev și așteaptă doar un semn pentru invazie. Este cea mai mare armată strânsă la un loc, după ce de al Doilea Război Mondial în Europa, semn că liderul de la Kremlin nu vrea să riște nimic. Oficial, Moscova spune că manevra este menită să asigure securitatea Federației Ruse în sud-vestul țării și verificarea capacității armatei de a răspunde unor amenințări teroriste serioase.
“În conformitate cu deciziile Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Rusiei, vor avea loc manevre militare rapide de către trupele districtelor militare Sudic și Vestic”, a anunțat Ministrul Apărării, Serghei Șoigu într-un comunicat oficial. Pe lângă cei 150.000 de soldați de infanterie, la exerciții vor mai participa parașutiști și infanteriști mari ani Flotelor Pacific și Nordică, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova.
La manevre vor participa, de asemenea, peste 400 de avioane și 100 de vase de război și acestea se vor desfășura în zona Mării Negre și a Mării Caspice.
În replică la manevrele militare anunțate de Moscova, Ucraina a spus că va recurge și ea la exerciții militare cu speranța că la acestea vor participa și soldați din țările membre NATO. O astfel de participare se vrea o asigurare că trupele Moscovei nu vor îndrăzni să treacă peste graniță și nu vor amenința din nou integritatea teritorială a Ucrainei.
Potrivit ministrului Apărării de la Kiev, Andrei Tara, exercițiile vor cuprinde tiruri antiaeriene și vor avea loc până la finele lunii septembrie.
Relațiile dintre Rusia și Ucraina s-au tensionat extrem de mult din 2014, când Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina și Moscova a sprijinit separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, din regiunile Donețk și Lugansk. În conflictul din estul Ucrainei ș-ar fi pierdut viața până acum peste 13.000 de persoane, chiar și după acordul de încetare a focului semnat în 2015 la Minsk.