Rusia a lansat în zorii zilei de joi o invazie pe scarã largã împotriva Ucrainei – terestrã, aerianã şi navalã -, cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de dupã cel de-al Doilea Rãzboi Mondial.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia.
În contextul situaţiei din Ucraina, mai multe ţãri, inclusiv România, au invocat articolul 4 din Tratatul NATO, care prevede consultãri imediate între aliaţi şi care se aplicã atunci când una dintre ţãrile alianţei se simte ameninţatã.
O reuniune extraordinarã a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei a fost convocatã pentru joi.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat cã noile sancţiuni propuse de UE împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul bãncilor ruseşti pe pieţele financiare europene.
La Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apãrare a ţãrii şi are o întâlnire cu preşedinţii celor douã Camere ale Parlamentului.
Premierul Nicolae Ciucã a convocat, la nivelul Guvernului, task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militarã rusã din Ucraina.
Celula de crizã interinstituţionalã pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţã consularã cetãţenilor români aflaţi pe teritoriul ucrainean a fost convocatã. MAE a precizat cã, pânã în prezent, 30 de cetãþeni români au contactat ministerul român pentru informaþii legate de situaţia din Ucraina sau pentru a informa asupra deciziei de a pãrãsi acest stat.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), singurul organism internaţional prezent în Ucraina, a ordonat joi seara evacuarea de urgenţă a misiunii sale de monitorizare din această ţară, din cauza luptelor în curs de desfăşurare.