Ministerul olandez al Apărării a declarat că avioane de vânătoare ruseşti au hărţuit pe 24 iunie în Marea Neagră o fregată a forţelor navale olandeze.
Potrivit ministerului olandez, avioanele militare ruse au simulat atacuri asupra fregatei Evertsen şi i-au bruiat acesteia sistemele de comunicaţii.
Aceste acţiuni au durat cinci ore în data de 24 iunie şi ele ”sunt contrare dreptului de liberă utilizare a mării”, notează Ministerul olandez al Apărării în declaraţia sa.
Fregata olandeză naviga împreună cu grupul naval britanic, care atunci patrula în zonă.
Ministrul olandez al apărării, Ank Bijleveld-Schouten, a calificat acţiunea Rusiei drept ”iresponsabilă”. ”Evertsen avea tot dreptul să navigheze acolo. Nu există nicio justificare pentru astfel de acte agresive, care cresc inutil riscul de accidente”, a explicat titulara Ministerului olandez al Apărării.
Ea a mai spus că ţara sa va discuta despre acest incident cu Rusia, la nivel diplomatic.
Fregata Evertsen participă la exerciţiul multinaţional “Sea Breeze 21”, organizat de forţele navale ale Statelor Unite ale Americii şi de cele ale Ucrainei, în apele internaţionale ale Mării Negre şi în raioane de instrucţie terestre din zona Odessa.
Moscova a verificat sistemul antirachetă
Luni, în ziua în care Ucraina şi ţări membre NATO au lansat exerciţiul Sea Breeze 2021 în Marea Neagră, Rusia a efectuat verificări ale stadiului de pregătire a sistemului său de apărare antiaeriană din Crimeea, peninsulă ucraineană pe care a anexat-o în 2014, relatează marţi Reuters, citând agenţia de presă Interfax.
Exerciţiile militare Sea Breeze intervin pe fondul unei creşteri a tensiunilor dintre NATO şi Moscova, care a declarat săptămâna trecută că a tras focuri de avertisment şi a lansat bombe în direcţia unei nave de război britanice pentru a o alunga din apele din jurul Crimeii pe care le consideră ca fiind apele sale teritoriale, în timp ce restul lumii le consideră ca fiind ape ucrainene, nerecunoscând anexarea peninsulei ucrainene de către Rusia.
Circa 20 de avioane şi elicoptere, precum şi câteva subunităţi de sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi Panţir -S au efectuat un antrenament combinat luni, potrivit Interfax.