Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a respins vineri criticile unui europarlamentar român la adresa felului cum gestionează Guvernul său criza provocată de coronavirus, criticând la rândul său România.
“Atacurile concertate ale unor personaje cu pretenţii de avocaţi ai Moldovei pot să-i impresioneze doar pe patronii lor”, a scris Chicu, pe Facebook.
Europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European în Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a scris vineri pe Facebook că Guvernul Republicii Moldova eşuează în gestionarea crizei COVID-19 fiindcă a eşuat şi în implementarea reformelor.
În replica sa, Chicu susţine că România este cea mai coruptă ţară din Europa şi numai în Suceava sunt ”jumătate din bolnavii de COVID-19 înregistraţi în toată” Republica Moldova.
”Pentru noi este foarte importantă opinia cetăţenilor noştri despre activitatea Guvernului. Şi doar critica moldovenilor pentru noi contează. Atacurile concertate ale unor personaje, cu pretenţii de avocaţi ai Moldovei, pot să-i impresioneze doar pe patronii lor. Pe mine – deloc”, a scris Chicu, pe pagina sa de Facebook. Ministerul Afacerilor Externe a calificat drept “complet inacceptabile” declaraţiile la adresa României postate de prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, vineri, pe o platformă de socializare.
“Faţă de declaraţiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile şi îşi exprimă dezacordul puternic faţă de conţinutul acestora”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.
Potrivit MAE, declaraţiile prim-ministrului Ion Chicu sunt “cu atât mai inadecvate” cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanţial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate şi fiind astfel alături, în mod concret, de cetăţenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil.
MAE susţine că aceste declaraţii denotă “o profundă lipsă de respect” la adresa României şi a relaţiei bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.
“MAE român evidenţiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligaţie pentru Republica Moldova, ci şi garanţia prosperităţii pentru cetăţenii săi. Bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declaraţii publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcţia construirii unui stat de drept solid şi cu instituţii democratice. Aşa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi şi în viitor un pilon de sprijin pentru cetăţenii Republicii Moldova”, se subliniază în comunicat.
MAE informează că aceste aspecte au fost aduse, vineri după-masă, la cunoştinţa ambasadorului Republicii Moldova la Bucureşti, care a fost convocat din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la sediul ministerului de către secretarul de stat Dan Neculăescu.
De asemenea, ministrul Aurescu a avut o discuţie telefonică pe aceeaşi temă cu omologul său de la Chişinău.