Documentul, carbonizat in timpul eruptiei vulcanului Vezuviu, in anul 79 d.Hr., ne dezvaluie o parte din secretele sale datorita muncii unui profesor american, a unui student la informatica si a inteligentei artificiale.
A fost carbonizat de fluxurile de lava care au distrus orasul roman Herculaneum, in anul 79 d.Hr. Papirusul, vechi de 2.000 de ani, a fost descifrat acum, in parte datorita inteligentei artificiale. Deoarece documentul a fost in mare parte distrus, nu poate fi deschis, pentru ca exista riscul de a fi definitiv pierdut.
Totul se datoreaza lui Brent Seales, profesor la Universitatea Kentucky din Statele Unite, si lui Luke Farritor, student la informatica la Universitatea din Nebraska. Timp de 20 de ani, profesorul a incercat sa gaseasca o modalitate de a citi cele mai vechi papirusuri, care sunt prea fragile pentru a fi desfacute. Pentru a realiza acest lucru, el a dezvoltat un scaner capabil sa distinga zonele acoperite cu cerneala din interiorul papirusului carbonizat. El a adaugat un algoritm care putea descifra ceea ce era scris pe hartie.
Profesorul colaboreaza cu Luke Farritor, student la informatica. El a petrecut mai multe luni imbunatatind acest program de inteligenta artificiala in cadrul provocarii Vesuvius (Vesuvius Challenge), o competitie lansata de echipa lui Brent Seales. Munca sa a dat roade pe 10 august, cand studentul a aflat, la o petrecere cu prietenii, ca tocmai a descifrat cuvantul “porphyras” (violet, in greaca).
Ani de cercetare pentru 10 litere
“Intr-o sambata seara, foarte tarziu, eram la o petrecere, cand am primit un mesaj de la un coleg de la Vesuvius Challenge care mi-a spus: tocmai am primit acest nou papirus, pare interesant, are modelele despre care am vorbit. M-am gandit ca suna interesant. M-am asezat intr-un colt si am trimis un mesaj: Va rog sa rulati algoritmul. Apoi mi-am inchis telefonul. Ajung acasa, pe la 1 noaptea, imi pornesc din nou telefonul si vad litere grecesti pe ecran, nu atat de clare, dar le vad. Am fost complet nedumerit, aproape ca am plans,”– povesteste Luke Farritor.
Monica