Un papirus vechi de 2.000 de ani, descifrat partial datorita inteligentei artificiale

In Stiri culturale de ultima ora

Documentul, carbonizat in timpul eruptiei vulcanului Vezuviu, in anul 79 d.Hr., ne dezvaluie o parte din secretele sale datorita muncii unui profesor american, a unui student la informatica si a inteligentei artificiale.

A fost carbonizat de fluxurile de lava care au distrus orasul roman Herculaneum, in anul 79 d.Hr. Papirusul, vechi de 2.000 de ani, a fost descifrat acum, in parte datorita inteligentei artificiale. Deoarece documentul a fost in mare parte distrus, nu poate fi deschis, pentru ca exista riscul de a fi definitiv pierdut.

Totul se datoreaza lui Brent Seales, profesor la Universitatea Kentucky din Statele Unite, si lui Luke Farritor, student la informatica la Universitatea din Nebraska. Timp de 20 de ani, profesorul a incercat sa gaseasca o modalitate de a citi cele mai vechi papirusuri, care sunt prea fragile pentru a fi desfacute. Pentru a realiza acest lucru, el a dezvoltat un scaner capabil sa distinga zonele acoperite cu cerneala din interiorul papirusului carbonizat. El a adaugat un algoritm care putea descifra ceea ce era scris pe hartie.

Citeste si aceasta stire:  Enigma Stonehenge, descifrata ?

Profesorul colaboreaza cu Luke Farritor, student la informatica. El a petrecut mai multe luni imbunatatind acest program de inteligenta artificiala in cadrul provocarii Vesuvius (Vesuvius Challenge), o competitie lansata de echipa lui Brent Seales. Munca sa a dat roade pe 10 august, cand studentul a aflat, la o petrecere cu prietenii, ca tocmai a descifrat cuvantul “porphyras” (violet, in greaca).

Ani de cercetare pentru 10 litere

“Intr-o sambata seara, foarte tarziu, eram la o petrecere, cand am primit un mesaj de la un coleg de la Vesuvius Challenge care mi-a spus: tocmai am primit acest nou papirus, pare interesant, are modelele despre care am vorbit. M-am gandit ca suna interesant. M-am asezat intr-un colt si am trimis un mesaj: Va rog sa rulati algoritmul. Apoi mi-am inchis telefonul. Ajung acasa, pe la 1 noaptea, imi pornesc din nou telefonul si vad litere grecesti pe ecran, nu atat de clare, dar le vad. Am fost complet nedumerit, aproape ca am plans,”– povesteste Luke Farritor.

Citeste si aceasta stire:  2023, anul culturii ucrainene in Republica Moldova

Monica

You may also read!

Inca mancam sanatos – cel putin asa arata o statistica europeana

Consumul de fructe si legume ecologice a devenit un concept la moda. Cu toate acestea, unele tari europene folosesc

Read More...

Duplicitatea americanilor: importa in continuare ingrasaminte din Rusia

Firmele cu specific agricol din Statele Unite continua sa importe cantitati uriase de ingrasaminte din Rusia, la mai bine

Read More...

Sute de studenti pro-palestinieni arestati in SUA

Campusurile universitare din Statele Unite au cazut in mainile studentilor sustinatori ai palestinienilor. Studentii vor ca universitatile sa renunte

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro