Alegerile anticipate din Italia ar putea fi castigate de Fratelli di Italia, formatiune de dreapta, condusa de Giorgia Meloni. Ea ar putea conduce viitorul guvern; daca se va intampla asa, Meloni va fi prima femeie din istoria Italiei care ajunge in postul de sef al guvernului.
Sondajele arata ca Fratelli ar urma sa obtina in jur de 26 de procente. Doua partide colaboreaza cu aceasta formatiune, considerata de multi ca fiind post-fascista, Liga Nordului si Forza Italia, partidul condus de fostul premier, veteran al scenei politice italiene, Silvio Berlusconi. Impreuna, cele trei partide ar avea in jur de 47 la suta din fotoliile din viitorul parlament.
Celelalte formatiuni, de stanga sau de centru-dreapta, nu au reusit sa se coaguleze si sa formeze un bloc unitar prin care sa bareze drumul Fratelli di Italia.
Giorgia Meloni, considerata speranta revenirii Italiei
Confruntati cu facturi uriase la energie, preturi tot mai mari la alimente si o scadere generalizata a nivelului de trai, italienii spera ca Giorgia Meloni va reusi sa reechilibreze Italia. “Pe 25 septembrie avem sansa unica de a revitaliza Italia si de a impiedica stanga sa revina la guvern, dupa ani de restrictii si conducere dezastruoasa. Suntem gata sa ne facem datoria” – a declarat lidera Fratelli di Italia, intr-unul dintre ultimele mesaje de dinaintea alegerilor.
Comisia Europeana scandalizeaza opinia publica din Italia
Chiar si cei care nu voteaza cu una dintre cele trei formatiuni care ar urma sa obtina cele mai multe voturi, sunt de parere ca presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a depasit limitele prin recenta declaratie in care ii ameninta pe italieni. Von der Leyen a incalcat o cutuma bine inradacinata la Bruxelles. Presedinta Comisiei a declarat ca, daca in Italia lucrurile o iau intr-o directie gresita, Comisia are la indemana instrumente de sanctionare, cum s-a intamplat in cazul Ungariei sau Poloniei. Niciodata, pana acum, Comisia Europeana nu s-a pronuntat in privinta unui proces legislativ dintr-o tara membra.
Monica