30 noiembrie 2023 – intra in vigoare sistemul de garantie returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile

In Stiri de actualitate din Romania

Romania va face un pas important in directia cresterii gradului de colectare selectiva. Gratie noii legislatii, administratiile locale vor fi sprijinite in procesul de gestionare a deseurilor.

Sistemul de garantie-returnare vizeaza plata unei garantii de 50 de bani atunci cand cumparam o bautura (apa, bautura racoritoare, bere, vin etc.) de la un comerciant. Sistemul se aplica pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticla, plastic sau metal, cu volume cuprinse intre 0,1 l si 3 l inclusiv.

Dupa golirea ambalajului, consumatorul il va aduce intr-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianti. In schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi inapoi, pe loc, valoarea garantiei platite initial, fara sa fie conditionat de prezentarea bonului fiscal.

Implementarea sistemului de garantie-returnare in Romania vizeaza integrarea acesteia din urma in tendintele europene, avand in vedere ca majoritatea tarilor din Uniunea Europeana au implementat deja acest sistem.

Cadrul legal care stabileste implementarea sistemului de garantie-returnare a fost adoptat prin HG nr. 1074/2021, in octombrie 2021 si are drept scop implementarea pe teritoriul Romaniei a unui intreg sistem ce presupune, in esenta, plata unei garantii de catre consumator in momentul in care achizitioneaza de la comercianti produse care au ambalaje primare nereutilizabile, garantia respectiva urmand a fi restuita ulterior. Compania RetuRO Sistem Garantie Returnare a fost desemnata administratorul sistemului de garantie-returnare din Romania, prin HG nr. 1059 din 24 august 2022.

Citeste si aceasta stire:  Raed Arafat avertizează că în România se dezvoltă piaţa drogurilor

Compania RetuRO Sistem Garantie Returnare are trei actionari privati: Asociatia Producatorilor de Bauturi Racoritoare pentru Sustenabilitate, Asociatia Berarii Romaniei pentru Mediu si Asociatia Retailerilor pentru Mediu. Compania are si un actionar public, statul roman, prin autoritatea centrala de mediu, care detine 20% din actiuni.

Un aspect important de precizat il reprezinta faptul ca odata implementat acest sistem al garantiei-returnare va fi obligatoriu pentru producatori si comercianti, iar tratarea acestuia ca fiind facultativ va atrage amenzi considerabile.

Monica

You may also read!

Anchetă privind ransomware-ul “Umbrella” în Europa: un suspect a fost arestat în România

Un suspect a fost arestat în România și urmează să fie predat Franței în cadrul unei anchete privind atacurile

Read More...

UE aprobă interzicerea bisfenolului A în materialele care intră în contact cu produsele alimentare

Ținând seama de cele mai recente dovezi științifice și în vederea protejării sănătății cetățenilor și a asigurării celor mai

Read More...

Controale in salile de jocuri de noroc

Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro