Gigantul IT Microsoft a descoperit că în perioada septembrie-decembrie 2018 au avut loc în Europa mai multe atacuri cibernetice, care vizau instituții democratice, centre de analiză politică și organizații non-profit.
Toată lumea arată cu degetul spre Rusia
Hackerii au vizat 104 conturi din Belgia, Franța, Germania, Polonia, România și Serbia. În spatele atacurilor s-ar afla un puternic grup de pirați informatici avand legaturi, se pare, cu serviciile secrete din Federația Rusă. Grupul se numește Strontium, dar are și alte denumiri: Fancy Bear, Sofancy, Pawn Storm. Este una dintre cele mai vechi grupări de spionaj cibernetic din lume și se spune că lucrează cu GRU – cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei.
Microsoft promite măsuri
Corporația Microsoft a anunțat noi măsuri de protecție anti-hacking. Serviciile de securitate cibernetică, pe care deja le oferă, vor fi extinse.
Securitatea cibernetică – esențială pentru Uniunea Europeană
La sfârșitul lunii mai au loc alegerile pentru Parlamentul European, iar încercările unor factori externi (cel mai des e pomenită Rusia) de a destabiliza scrutinul dau mari bătăi de cap liderilor europeni. Cele două pericole sunt știrile false – fake news – care împânzesc netul și rețelele de socializare și pot influența opțiunea politică a alegătorului. Iar a doua uriașă problemă e penetrarea sistemelor informatice din diverse instituții – de la partide politice, la autorități de stat – pentru furtul de date ce pot fi folosite în bătăliile electorale.
Mădălina Vasiliu