Acordul prevedea coordonarea vanzarilor de aur, scopul fiind de a asigura stabilitatea pietei aurului
Semnat in 1999 si reinnoit din 5 in 5 ani, acordul (Central Bank Gold Agreement) fixa o limita maxima de 400 de tone de aur ce puteau fi vandute pe an, cumulat. Vanzarile necontrolate de aur – mai ales din partea bancilor centrale din Europa de Vest – ar fi putut destabiliza piata si exista riscul ca pretul aurului sa inregistreze scaderi accelerate si de amplitudine mare. Acum, acest risc nu mai exista, asa reiese din decizia de a renunta la acordul privind vanzarile de aur.
Acordul expira in septembrie, dar nu a fost prelungit, dupa cum a anuntat Banca Centrala Europeana (BCE) si, teoretic, bancile nationale din tarile semnatare pot vinde orice cantitate de aur doresc. BCE precizeaza insa niciuna dintre bancile centrale nu are de gand sa vanda aur in cantitati insemnate.
“Tarile semnatare reafirma faptul ca aurul ramane un element important al rezervelor monetare globale si ca niciuna dintre ele nu intentioneaza sa vanda o cantitate semnificativa de aur” – precizeaza BCE intr-un comunicat de presa.
Cele 21 de tari semnatare ale acordului devenit istorie sunt Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franta, Italia, Cipru, Letonia, Latvia, Luxembourg, Malta, Olanda, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia si Elvetia.
BCE a explicat ca tarile parte a acestui mecanism, care a functionat 20 de ani, considera ca nu mai e nevoie de un acord formal, pentru ca piata s-a dezvoltat si s-a maturizat.
Monica