China rămâne ”campioană” la arestat jurnaliști

In Stiri externe de ultima ora

China continuă să iasă în evidență în mod negativ atunci când vine vorba despre respectarea drepturilor omului și a libertății presei. Deși se etalează într-un apărător al democrației, guvernul comunist de la Beijing nu face decât să îngrădească libertatea de exprimare și umple pușcăriile cu oameni care au curajul să spună adevărul.

Un număr record de jurnalişti au fost închişi pe parcursul anului 2020, în contextul în care unele guverne au înăbuşit acoperirea mediatică a pandemiei de coronavirus sau au încercat să suprime relatările despre revolte, a transmis marţi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ).

Cel puţin 274 de jurnalişti erau la închisoare la 1 decembrie, cel mai mare număr de când această organizaţie cu sediul la New York colectează date, de la începutul anilor ’90, se arată în raport. Anul trecut, numărul jurnaliştilor închişi era de 250.

China, cele mai multe arestări

Protestele şi tensiunile politice au fost cauza multor arestări, cele mai multe reţineri fiind înregistrate în China, Turcia, Egipt şi Arabia Saudită, precizează CPJ.

Citeste si aceasta stire:  A patra noapte de violente de strada in Franta

În contextul pandemiei de COVID-19, liderii autoritari au încercat să controleze relatările media prin arestarea de jurnalişti. Cel puţin doi jurnalişti au murit după ce au contractat virusul în arest, se mai arată în raport.

“Este şocant şi înspăimântător că se înregistrează un număr record de jurnalişti închişi în plină pandemie globală”, a precizat într-un comunicat directorul executiv al CPJ, Joel Simon.

Raportul acuză absenţa unui leadership global în privinţa valorilor democratice şi în special atacurile asupra media ale preşedintelui american Donald Trump, ceea ce le-a oferit o acoperire liderilor autoritari în suprimarea presei în propriile ţări.

La nivel global, 34 de jurnalişti au fost închişi pentru “ştiri false” în 2020, faţă de 31 anul trecut, se mai arată în document.

“Numărul record al jurnaliştilor închişi în lume este moştenirea preşedintelui Trump în privinţa libertăţii presei”, a spus Simon.

Deşi niciun jurnalist nu era în închisoare în SUA la 1 decembrie, 110 au fost arestaţi sau inculpaţi în 2020, mulţi în timp ce relatau despre demonstraţiile împotriva poliţiei, a precizat CPJ.

Citeste si aceasta stire:  Budapesta îi răspunde președintelui Klaus Iohannis

Printre ţările unde numărul de jurnalişti închişi a crescut semnificativ se numără Belarus, unde realegerea contestată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 25 de ani, a declanşat proteste în masă, şi Etiopia, unde revoltele politice au dus la un conflict armat.

Conform raportului, două treimi dintre jurnaliştii din închisoare au fost inculpaţi pentru fapte împotriva statului precum terorism sau apartenenţă la organizaţii interzise, în timp ce în aproape 20% dintre cazuri nu au fost dezvăluite capetele de acuzare.

You may also read!

Incendii în Los Angeles: nori de cenușă încărcați cu otravă cancerigenă

Cifrele privind incendiile care fac ravagii în California sunt la fel de uluitoare ca imaginile care sosesc de acolo.

Read More...

Elon Musk, influent si in Europa, nu doar in Statele Unite

Prin luarile sale de pozitie, multimiliardarul american a iritat mai multe tari europene. Elon Musk sustine, prin postarile sale,

Read More...

Vanzari record la duty free-urile din Dubai

Dubai Duty Free a anuntat vanzari record pe anul trecut: 2,16 miliarde de dolari.Vanzarile au crescut mai ales spre

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro