Cei care doresc sa se vaccineze anti COVID-19 se pot programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul directiei de asistenta sociala din cadrul consiliilor locale.
Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea a aprobat planul de organizare pentru imunizarea romanilor si a stabilit normele privind autorizarea, organizarea si functionarea centrelor de vaccinare impotriva noului coronavirus. Centrele de vaccinare vor fi organizate sub mai multe forme:
- centre de vaccinare fixe;
- centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formatiuni mobile, care apartin Ministerului Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situatii de Urgenta si/sau Ministerului Apararii;
- echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea in locatii specifice;
- centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orase, destinate populatiei generale;
- la nivelul cabinetului de medicina de familie, dupa caz, in functie de evolutia epidemiologica si tipul vaccinurilor disponibile.
Vaccinarea se va realiza de catre personal medical, cu aviz de libera practica valabil, eliberat de catre Colegiul Medicilor si/sau personal medico-sanitar care detine certificat valabil eliberat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania.
Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator si va fi organizat cu respectarea circuitului unidirectional – se va intra pe o parte, si se va iesi pe alta, pentru ca persoanele venite la vaccinare sa nu se intersecteze.
Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinarii, pentru a mentine un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinarii propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare si pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin.
Monica