Italienii sunt tot mai dezamagiti de Uniunea Europeana si se inmultesc vocile care cer plecarea din clubul comunitar.
La inceputul tragediei prin care trece Italia, europenii au facut prea putin ca sa-i ajute, iar acum nordul bogat si prosper al clubului comunitar refuza mecanismele europene care ar putea sustine financiar sudul lovit de pandemie, Italia si Spania.
“Edificiul european risca sa-si piarda ratiunea de a fi” – a avertizat premierul italian Giuseppe Conte, in timp ce tot mai multi italieni sunt dezamagiti de Uniunea Europeana, iar pe retelele de socializare sunt nenumarate comentarii ale italienilor, care spun ca iesirea din Uniune va fi singura optiune.
Summitul UE de joi, un butoi cu pulbere
Liderii europeni si-au tinut consiliul european de primavara prin videoconferinta, iar presa a scris ca au fost discutii tensionate. Premierul Conte a dezvaluit : “a fost mai mult de un simplu dezacord, a fost o confruntare dura si directa”. Germania si Olanda refuza asa-numitele coronabonduri, obligatiuni emise in comun – deci garantate colectiv – de tarile membre. Aceste obligatiuni ar fi un balon de oxigen pentru Italia si Spania, tarile din sud devastate economic de coronavirus.
“A emite eurobonduri inseamna a traversa frontiera spre o uniune de transfer, o mutualizare a datoriilor, iar noi nu vrem acest lucru” – a spus foarte categoric premierul olandez Mark Rutte, care a acuzat din nou tarile din sud de lipsa de rigoare bugetara.
In conditiile acestor grave neintelegeri si acuzatii, se inmultesc comentariile privind pericolul in care se afla Uniunea Europeana, care s-ar putea trezi parasita de Italia, dar si de alte tari membre, daca statele nordice nu vor intelege ca mecanismele financiare aplicate pana acum nu sunt viabile intr-o asemenea criza fara precedent in istoria post-belica a Europei.
Monica