Autoritatile din regatul musulman au adoptat o noua lege, prin care femeile pot solicita si pot obtine pasaport, fara sa fie nevoie de acordul unui barbat.
Este un pas urias pentru femeile saudite, care, practic, nu puteau face nicio miscare daca sotul sau un alt barbat din familie – „wali”, un fel de gardian personal – nu era de acord. Noua lege prevede ca orice persoana avand 21 de ani impliniti poate cere pasaport, fara a avea nevoie de permisiunea de a calatori.
De asemenea, pentru prima data in istoria sauditilor, femeilor li se acorda o serie de drepturi civile, intre care si acela ca pot obtine statutul de tutore al copiilor minori.
Arabia Saudita este frecvent criticata in plan international pentru modul in care trateaza femeile si pentru viata plina de restrictii pe care sunt obligate sa o duca. Sub printul mostenitor, Mohammed bin Salman, conducatorul de facto al regatului, s-au facut primii pasi catre modernizarea societatii, care functioneaza dupa legi stravechi islamice, potrivit carora femeile nu au niciun drept. Anul trecut, printul mostenitor a luat o alta decizie istorica, permitand femeilor sa-si ia carnet auto si sa conduca.
In pofida acestor masuri, rezistenta la schimbare e destul de puternica
Potrivit Human Rights Watch, sistemul patriarhal al tutelei din societatea saudita ramane un obstacol important in emanciparea femeilor. De altfel, si dupa abolirea interdictiei de a conduce masini, ideea femeii la volan s-a lovit de rezistenta unei parti insemnate a societatii, iar in unele cazuri, chiar femeile au fost cele care au condamnat vehement soferitele ce au inceput sa fie zarite pe strazile din Arabia Saudita.
Monicas