Google Doodle a pregatit o surpriza pentru romani, prin sarbatorirea primei femei inginer din Romania – Elisa Leonida Zamfirescu, nascuta la data de 10 noiembrie 1887.
Nascuta intr-o familie numeroasa in Galati, Elisa Leonida Zamfirescu a dus o lupta cu prejudecatile vremii inca de la terminarea liceului, atunci cand a dorit sa se inscrie la Scoala de Poduri si Sosele Bucuresti (Politehnica de astazi).
In ciuda respingerii primite in Romania din cauza ca li se refuzau femeilor dreptul de a studia la o facultate cu profil tehnic, se inscrie la Academia Regala Tehnica din Berlin, in anul 1909 si devine prima femeie student a acestei universitati.
Trei ani mai tarziu a absolvit facultatea si devine una dintre primele femei inginer din lume. Se remarca prin devotamentul cu care profeseaza si aduce contributii remarcabile, precum crearea de noi metode si tehnici de analiza pentru studierea mineralelor si substantelor.
Nu s-a evidentiat doar ca inginer chimist, ci si pentru efortul depus in Primul Razboi Mondial, astfel incat se inscrie in organizatia “Crucea Rosie” si pleaca pe front, unde se ocupa de conducerea unor spitale de campanie in apropiere de Marasesti.
Pe front il cunoaste pe viitorul ei sot, inginerul Constantin Zamfirescu, fratelele scriitorului Duiliu Zamfirescu, iar la nunta acestora participa si Regina Maria.
Desi ar fi putut sa profeseze in strainatate, Elisa Leonida Zamfirescu ramane in tara, unde profeseaza pana la varsta de 75 de ani. Pana la aceasta varsta refuza insa pensia.
Dupa toate contributiile aduse Romaniei, ramane in istorie drept prima romanca a Asociatei Internationale a Femeilor Universitare, dar si drept prima femeie inginer din Romania si Germania si printre primele din intreaga lume.