Negocierile cu privire la aprobarea acordului pentru Brexit au fost incheiate, astfel incat britanicii au semnat acordul de retrage din Uniunea Europeana.
Premierul britanic Theresa May a declarat ca are datoria sa ia o decizie “in functie de interesul national”. Dupa cum informeaza Daily Mail, zece ministri britanici s-au opus acordului Brexit, insa, dupa cum declara Theresa May, acordul de retragere a fost aceptat in urma unei “decizii colective”.
De asemenea, Michael Barnier, negociatorul-sef al UE, informeaza ca s-a gasit o solutie cu privire a evitarea unei “frontiere dure” intre Irlanda si Irlanda de Nord.
Acordul cu privire la frontiera este sub forma unui acord vamal global temporar, care contine prevederi specifice legate de Irlanda de Nord, informeaza postul irlandez RTE. Se pare ca inca mai sunt detalii de stabilit intre Londra si Bruxelles.
Printre cei care sustin acordul Brexit, exista temeri cu privire la supunerea Marii Britanii fata de Uniunea Europeana. Incercarea premierului britanic de a iesi din UE insa fara sa compromita relatiile cu UE a dus la nemultumiri printre sustinatorii Brexit-ului, dar si printre pro-europeni, nationalistii scotieni si partidul Irlandei de Nord.
In ciuda straduintelor, retragerea Marii Britanii din Uniune fara sa dauneze comertului sau sa nemultumeasca parlamentarii nu a fost posibila.
Odata ce acordul Brexit a fost aprobat de Guvern, urmeaza organizarea unui summit exceptional cu liderii europeni, pentru validarea acestuia. Urmatoarea etapa consta in ratificarea acordului de parlamentul britanic, parlamentele nationale ale statelor din UE si in Parlamentul European, inainte ca Regatul Unit sa iasa din Uniune, la 29 martie 2019.