Sub titlul “Presedintele erodeaza democratia pluralista din Romania”, celebrul think-tank face o analiza necrutatoare a prestatiei presedintelui Romaniei. E criticat pentru faptul ca se bazeaza pe armata si pe serviciile secrete, fapt care “starneste ingrijorari privind viitorul democratiei din Romania”.
Popularitatea presedintelui e in cadere libera din cauza faptului ca incearca sa reduca influenta parlamentului, tolereaza epurarea magistratilor anti-coruptie si a adus personaje militare in prim-planul scenei politice, se arata in analiza Oxford Analytica, consultata de newsin.ro
De asemenea, cei de la Oxford Analytica sunt de parere ca echipa Ciuca se chinuie sa guverneze cu sustinerea unei prese semi-captive si a serviciilor de informatii. “Exista temeri tot mai mari ca sistemul pluralist din Romania – chiar daca dezorganizat, si uneori haotic – e inlocuit cu o versiune monolitica, iar coruptia si incompetenta infloresc”.
Oxford Analytica mentioneaza si ca investitiile din terte tari (din afara Uniunii Europene) sunt supravegheate de serviciile secrete, potrivit unor prerogative primite de acestea la inceputul anului. Cel mai important semnal de alarma cu privire la situatia din Romania a aparut pe 7 iunie, cand au fost publicat proiectul noii legi a sigurantei statului. Documentul a fost intocmit de serviciile secrete, ceea ce din start ridica semne de intrebare, considera autorii analize, si a avut girul guvernului si presedintiei. Daca se aproba in actuala forma, SRI devine omnipotent si va da socoteala doar presedintelui si consilierilor sai. Oxford Analytica trece in revista punctele cheie ale controversatului proiect de lege, iar despre premierul Ciuca scrie ca s-a inconjurat de oameni din sistemul de aparare, e sters si acuzat de plagiat.
In zona atat de framantata a Marii Negre, influenta lui Iohannis e modesta – apreciaza Oxford Analytica.
Monica