Kovesi a fost audiata, intr-o sedinta comuna a Comisiei pentru Libertati Civile – LIBE – si a Comisiei pentru Control Bugetar – CONT. Fostul procuror-sef DNA candideaza pentru postul de Procuror European.
“ Ati fost expusi la informatii negative despre mine. Nu am nimic de ascuns, va stau la dispozitie cu orice fel de informatii ” – le-a spus Laura Codruta Kovesi euroalesilor.
Kovesi a prezentat, in limba engleza, parcursul ei profesional, a subliniat faptul ca, sub mandatul ei, DNA a avut rezultate exceptionale, de exemplu, DNA a pus sechestru de peste 2 miliarde de euro. Am experienta indelungata in decizii strategice, in conducerea unor echipe mari si sunt obisnuita sa lucrez sub stress si presiune publica – a adaugat Laura Codruta Kovesi in deschiderea audierii.
“Procurorul trebuie sa aiba o busola morala puternica, sa fie obiectiv. Datoria noastra e sa aplicam legea in mod egal” – a declarat Kovesi.
Fostul procuror-sef DNA a raspuns la intrebari in limba romana, precizand ca multi romani urmaresc audierea.
Roberta Metsola, eurodeputat de la popular europeni, a amintit ca Laura Codruta Kovesi a fost imaginea luptei anticoruptie din Romania.
“Ati fost supusa unei oribile campanii de denigrare, vreau sa va spun ca noi nu credem nimic”, a spus Eva Jolly, de la Verzi.
Catalin Ivan, eurodeputat independent (fost PSD), a dorit sa stie daca e adevarat ca SRI a facut parte din echipele mixte de cercetare in marile dosare de coruptie si daca Serviciul Roman de Informatii a administrat probe in aceste dosare. Laura Codruta Kovesi a raspus ferm: ofiterii SRI nu au administrat probe.
Kovesi este intr-o cursa stransa pentru functia de Procuror-Sef European
La Bucuresti, guvernul a facut tot posibilul sa o impiedice pe Kovesi sa ajunga procuror european. La fel la Bruxelles, unde europarlamentari PSD si ALDE au incercat sa-i mobilizeze pe eurodeputati din alte tari sa voteze impotriva lui Kovesi.
Parchetul European s-a infiintat acum 2 ani, inca nu a inceput sa functioneze, si se va ocupa de cercetarea infractiunilor legate de fraudarea bugetului UE. Parchetul va colabora indeaproape cu Oficiul European de Lupta Anti-Frauda, OLAF, care insa are doar prerogative administrative.
Inaintea ei au raspuns la intrebarile europarlamentarilor ceilalti doi candidati la postul de Procuror-Sef european, germanul Andres Ritter si francezul Jean-Francois Bohnert. Acesta din urma a luat cele mai multe puncte la votul consultativ dat saptamana trecuta de reprezentantii permanenti ai statelor membre – COREPER, invingand-o, la acel moment, pe Laura Codruta Kovesi.
Comisiile LIBE si CONT vor supune la vot cele 3 candidaturi, apoi reprezentantii permanenti (COREPER) isi exprima din nou optiunea, de aceasta data fiind votul final. Daca LIBE/CONT si reprezentantii permamenti ai tarilor membre nu decid acelasi nume, urmeaza negocieri intre Parlamentul European si Consiliu.
M.V.