Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat punerea in stare de alerta a ‘”fortelor de descurajare”, care includ si o componenta nucleara. Putin spune ca e o reactie la ceea ce seful de la Kremlin a numit “declaratii agresive” ale principalelor tari din NATO.
Statele Unite ale Americii, NATO si Uniunea Europeana condamna ordinul dat de presedintele rus Vladimir Putin de a pune in stare de alerta fortele de descurajare ale Rusiei, care contin si o componenta nucleara, drept periculos si inacceptabil.
Putin a invocat declaratiile agresive ale principalelor tari membre ale NATO si amplele sanctiuni impuse de Occident impotriva tarii sale pentru a-si justifica decizia.
“Responsabili de cel mai inalt grad din principalele tari ale NATO isi permit declaratii agresive impotriva tarii noastre, de aceea ii ordon ministrului apararii si sefului Statului Major General sa puna fortele de descurajare ale armatei ruse intr-un regim de serviciu special” – a declarat Putin.
Pentagonul afirma ca e o eroare de judecata si a calificat ordinul lui Putin drept o escaladare a situatiei. La randul sau, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a calificat comportamentul lui Putin drept “agresiv” si “iresponsabil”.
“Aceasta este o retorica periculoasa. Acesta e un comportament iresponsabil. Si cand combini aceasta retorica cu ceea ce face Rusia pe teren in Ucraina – poarta un razboi impotriva unei natiuni independente, suverane, declanseaza o invazie masiva asupra Ucrainei – situatia devine si mai grava” – a declarat Stoltenberg.
Rusia are peste 6.200 de arme nucleare
Rusia dispune de 1.625 de focoase nucleare amplasate. Lor li se adauga 2.870 aflate in silozuri si alte 1.760 cu caracter strategic, ceea ce inseamna in total 6.255 focoase nucleare.
SUA dispun de 1.800 focoase nucleare amplasate si, in total, au 5.550 de focoase nucleare.
Monica