Putin îi azvârle pe savanți în pușcărie, asemenea lui Stalin

In Stiri externe de ultima ora

Un fizician rus, arestat recent pentru ‘trădare’, a denunţat marţi urmărirea penală a unor ’eminenţi savanţi’ ruşi pentru controversate acuzaţii de spionaj în contul puterilor străine, pe fondul înmulţirii cazurilor de acest gen în ultimii ani în Rusia.

Aceste cazuri subminează cooperare internaţională şi ‘decapitează institutele, provocând o fugă reală de creiere tinere şi specialişti calificaţi, care nu doresc să ajungă la închisoare’, scrie Valeri Golubkin (63 de ani) într-o scrisoare deschisă a cărei copie a fost consultată de AFP.

Valeri Golubkin, arestat în aprilie, este profesor în aerodinamica de mare viteza la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova (MFTI), una dintre cele mai bune instituţii ştiinţifice din Rusia şi angajat al institutului specializat în astfel de tehnologii TsAGI.

Potrivit avocatului său, el a participat doar la proiecte de ‘cooperare internaţională clasică’ şi nu a comis nicio trădare.

‘Din ce în ce mai mulţi oameni de ştiinţă refuză parteneriate internaţionale, ceea ce provoacă reale prejudicii de securitate ţării, între altele’, afirmă fizicianul în scrisoare, un extras din care a fost publicat de avocatul său, Ivan Pavlov.

Citeste si aceasta stire:  Masacru în Franța: trei jandarmi, uciși de un bărbat

Un alt angajat al TsAGI, Anatoli Gubanov, a fost arestat în decembrie, fiind acuzat că ar fi transmis informaţii clasificate unor servicii de informaţii dintr-o ţară europeană.

Ambii au participat la un proiect internaţional destinat creării unui avion de pasageri de mare viteză.

Procesele pentru ‘spionaj’ sau ‘înaltă trădare’, desfăşurate standard cu uşile închise şi ale căror detalii sunt secrete, s-au înmulţit în ultimii ani în Rusia, autorităţile raportând cu regularitate dejucarea unor comploturi sau a unor operaţiuni occidentale.

În august, un om de ştiinţă aflat la conducerea unui institut de cercetare specializat în tehnologii hipersonice a fost arestat, sub acuzaţia de a fi transmis unui ‘cetăţean străin informaţii secrete’ legate de cercetările sale.

Un alt caz controversat de spionaj îl vizează pe fostul jurnalist Ivan Safronov, specializat în probleme de apărare, care susţine că nu este vinovat.

You may also read!

stilouri

Instrumente de scris utile în penarul oricărui elev

Fie că învață online ori că merge la școală, micuțul tău are nevoie de anumite instrumente de scris cu

Read More...
cititor de coduri

Cum alegi un cititor de coduri de bare pentru magazinul tău

Cititorul de coduri de bare este o piesă cheie în domeniul retail sau vânzare cu amănuntul. Deși cel mai

Read More...

O statuie a Regelui Mihai, amplasată în Sinaia cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea ultimului rege al României

Statuia Regelui Mihai I va fi dezvelită la Sinaia în data de 25 octombrie, la împlinirea la o sută

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2018 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora