Rusia si Ucraina negociaza de multa vreme un nou acord privind tranzitul gazului rusesc spre Europa. Pana acum, fara rezultat, desi actualul acord expira pe 31 decembrie. Daca Moscova si Kiev nu se inteleg si daca va fi o iarna aspra, iar livrarile de gaz rusesc vor fi intrerupte, cel mai mult au de suferit Romania, Bulgaria si Grecia.
“Negocierile trilaterale privind gazele: ce va insemna pentru consumatori o intrerupere a exporturilor de gaz rusesc prin Ucraina ?” – este un studiu publicat de Institutul de Politici Energetice al Universitatii din Koln, care prezinta scenariile in caz de esec al negocierilor. Discutiile se poarta intre Naftogaz, Gazprom si sunt mediate de Comisia Europeana. In 2009, intreruperea alimentarii cu gaz rusesc a lasat zone intregi din Europa in frig. Criza a fost depasita printr-o intelegere pe 10 ani. Acum, aceasta intelegere expira, iar sansele pentru incheierea unui nou acord sunt extrem de reduse. In opinia expertilor de la Universitatea din Koln, in cazul in care rusii inchid robinetul, urmarile nu vor fi asa dramatice ca in 2009. Intre timp, europenii s-au mai pus la adapost. “De la criza din 2009, Uniunea Europeana a investit in sistemele e interconectare, iar standardele sunt altele. Exista noi conducte intra-europene, terminale pentru gazul lichefiat si conducta de import Nord Stream. Numai tarile din sud-estul Europei trebuie mai bine integrate in sistemul paneuropean” – afirma Dr. Simon Schulte, directorul Institutului. Vor urma insa scumpiri, atrag atentia autorii studiului.
Scumpiri in Europa, inclusiv in Romania
Cel mai problematic scenariu ar fi o intrerupere a livrarilor de gaze de trei luni si o iarna extrem de friguroasa. In acest caz, aproape toate tarile Uniunii Europene se vor confrunta cu scumpiri la gaze si, automat, la absolut toate produsele si serviciile. Scumpirea gazelor se va resimti diferit. Cel mai putin afectate vor fi statele din nord. In Germania, gazele ar putea creste cu 5-7 la suta, in Italia cu aproximativ 9 procente. Cele mai afectate vor fi Grecia – se prognozeaza o scumpire de 45 la suta – Bulgaria (24 la suta) si Romania cu o majorare a pretului gazelor estimata la 18 procente.
Monica