Este primul autor care devine membru al prestigiosului for cultural, desi nu scrie in limba franceza. Decizia de a-l primi in randurile Academiei Franceze a fost luata in 2021, insa acum a avut loc ceremonia propriu-zisa.
In discursul de la ceremonia de primire in Academia Franceza, Llosa a adus un elogiu literaturii franceze, evocandu-i pe marii scriitori Gustave Flaubert, Victor Hugo, Emile Zola şi Jean-Paul Sartre. „Romanul va salva democratia sau se va scufunda odata cu ea si va disparea” – a declarat romancierul, in discursul rostit la ceremonia care a marcat includerea sa in randul membrilor Academiei Franceze. Autorul peruan, in varsta de 86 de ani, a criticat Rusia lui Vladimir Putin si cenzura dictata de Moscova. „Aceste caricaturi pe care tarile totalitare ni le vand drept romane, dar care exista doar dupa ce au trecut prin cenzura care le mutileaza, asa cum arata exemplul Rusiei lui Vladimir Putin. Si il vedem atacand nefericita Ucraina si cum are surpriza secolului cand aceasta natiune ii rezista, in pofida superioritatii sale militare, a bombelor sale atomice si a trupelor sale numeroase” – a spus Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatura pe anul 2010.
Candidatura lui Vargas Llosa pentru a fi primit in Academia Franceza a starnit polemici. Nu doar ca nu scrie in limba lui Molliere, dar a si depasit limita de varsta. Dar rezultatul votului a fost covarsitor in favoarea lui: 18 voturi pentru, unul impotriva, un vot in alb si doua nule. Astfel, Llosa a devenit „imortal”, asa cum sunt denumiti membrii Academiei Franceze. El a amintit dragostea lui pentru Franta si pentru literatura franceza, pasiune care l-a facut sa emigreze la Paris in 1959.
“In timp ce studiam la Lima, visam in secret sa fiu scriitor francez. Eram convins ca este imposibil sa fii scriitor in Peru, o tară fara edituri si cu putine librării” – a marturisit Mario Vargas Llosa.
Monica