Decizia fara precedent in ultimele decenii a fost luata din cauza inmultirii cazurilor de pacienti cu coronavirus. Este pandemie la nivel global, si zeci de tari au declarat stare de urgenta, din cauza misteriosului virus.
Anuntul a fost facut de presedintele Klaus Iohannis, singurul care poate decreta starea de urgenta. Dupa 30 de zile, cat e termenul, poate fi prelungita. In urma declararii starii de urgenta, se pot debloca mai multi bani pentru sistemul de sanatate si pentru achizitionarea de aparatura si echipamente necesare in lupta cu coronavirusul.
Presedintia si guvernul vor prezenta in curand planul de masuri vizand instituirea starii de urgenta. Deocamdata, nu se cunosc detalii.
“Am decis sa decretez stare de urgenta la inceputul saptamanii viitoare” – a spus presedintele Klaus Iohannis.
El a adaugat ca astfel va fi posibila alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei, iar guvernul va avea posibilitatea sa aloce mai multi bani domeniului sanatatii, mai multi bani pentru medicamente, mai multi bani pentru aparatura medicala absolut necesara.
“In acelasi fel, aceasta situatie va permite sa se realizeze achizitii intr-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punand astfel la dispozitia Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona in modul cel mai eficient criza generata de coronavirus” – a declarat Klaus Iohannis.
Sambata, numar record de pacienti pozitivi
Grupul de Comunicare Strategica a anuntat noi cazuri de coronavirus. Sambata, 14 martie, a fost o adevarata avalansa de cazuri. In total, 33 de noi imbolnaviri, intr-o singura zi. In total, in acest moment sunt 123 de imbolnaviri, din care 9 pacienti sunt vindecati si externati. Aproape toate cazurile au legatura cu romani veniti din Italia si cu contactii lor.
Potrivit art.93 din Constitutia Romaniei, “starea de urgenta reprezinta ansamblul de masuri exceptionale de natura politica, economica si de ordine publica aplicabile pe intreg teritoriul tarii sau in unele unitati administrativ-teritoriale care se instituie in urmatoarele situatii:
- a) existenta unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea nationala ori functionarea democratei constitutionale;
- b) iminenta producerii ori producerea unor calamitati care fac necesara prevenirea, limitarea sau inlaturarea, dupa caz, a urmarilor unor dezastre.”
Monica