Titus Corlatean ridica problema minoritatii romane din Ucraina in plenul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei

In Stiri politice de ultima ora

In cadrul sesiunii de la Strasbourg, senatorul PSD Titus Corlatean a interpelat-o pe ministra germana a afacerilor externe, Annalena Baerbock, in legătură cu situația minoritatilor nationale din Ucraina, incepand cu etnicii români.

Corlatean a intrebat-o pe sefa diplomatiei germane ce ar trebuie sa faca autoritatile ucrainene in privinta protejarii drepturilor etnicilor romani.  “Raspunsul ministrului german a fost foarte clar: Ucraina trebuie sa indeplineasca toate criteriile politice de aderare la UE, inclusiv standardele europene in materia drepturilor minoritatilor nationale, pentru ca perspectiva europeana sa ii fie confirmata” – a explicat Titus Corlăţean, intr-o postare pe Facebook.

Sesiunea ordinara a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei – APCE – a avut loc la Strasbourg intre 23-27 ianuarie 2023.  Senatorul Titus Corlatean, membru al Delegatiei Parlamentului Romaniei la APCE,  s-a referit la sprijinul consistent acordat Ucrainei de statele europene, inclusiv de catre Romania, in aceste momente dificile in care autoritatile de la Kiev sunt nevoite sa isi apere suveranitatea si integritatea teritoriala in fata agresiunii militare neprovocate si nejustificate a Federatiei Ruse. “Pe acest fundal, din pacate, s-a acumulat in tara noastra, in ultimii ani, inclusiv in 2022, o dezamagire crescanda cu privire la tratamentul discriminatoriu la care sunt supuse minoritatile naționale din aceasta tara, inclusiv minoritatea romana, din cauza legislatiei restrictive din Ucraina in domeniul educaiiei in limba materna si in condițiile adoptării recente a legii minorităților nationale” – a explicat Corlatean. În acest context, el a solicitat sefei diplomatiei germane pozitia autoritatilor de la Berlin cu privire la acest subiect, avand in vedere ca respectarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale figureaza printre criteriile politice de aderare la Uniunea Europeana si este definita foarte clar prin standardele juridice europene ale Consiliului Europei.

Citeste si aceasta stire:  Fiul lui Melescanu, consul la Strasbourg, va fi retras din functie

In raspunsul sau, ministrul de externe german a aratat ca respectarea drepturilor minorităților nationale in Ucraina este un subiect care a fost ridicat de Romania, Ungaria si alte state membre in cadrul Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene. Totodata, demnitarul german a relevat ca vocatia europeana a Ucrainei, validata anul trecut prin acordarea statutului de candidata la UE, presupune si asumarea si respectarea acquis-ul european, respectiv a criteriilor politice de aderare.

Monica

You may also read!

Hackerii chinezi, sustinuti de guvernul de la Beijing, au “infestat” companii americane majore

Hackeri chinezi avand legaturi cu regimul de la Beijing “si-au facut culcus” in companii critice de infrastructura din SUA

Read More...

Israelul va raspunde Iranului cand si cum va considera necesar – ministrul de externe israelian

Benny Gantz, ministru de externe al Israelului si membru in cabinetul de razboi, a declarat ca statul evreu va

Read More...

O specie periculoasa de furnici invadeaza Franta

Tapinoma Magnum, o specie de furnica mediteraneana periculoasa, fiind rezistenta la insecticide, e tot mai prezenta in Franta.Aceasta specie

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Daca esti interesat de promovare pe acest site sau doresti o campanie de advertoriale complexa, www.SeoPower.ro este solutia de care ai nevoie.

Mobile Sliding Menu

@ 2024 - Toate drepturile rezervate! - News In - Stiri de ultima ora. Termeni si conditii | Despre noi | Contact | office [@] newsin.ro